< p>

Nationale Compliance Award 2021 toegekend aan de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen 

De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) heeft de Nationale Compliance Award 2021 gewonnen. Inge te Brake, bestuursvoorzitter LVV, heeft de award ontvangen uit handen van Yvonne Maasdam (jurylid, advocaat-partner Maasdam Broers Fischer advocaten en voorzitter VCOZ).  

Inge vindt het bijzonder leuk om de award te winnen. “Ik ben heel blij, want toen wij bedachten om integriteit standaard in te voegen in de functie van vertrouwenspersoon, ging het echt over de inhoud van de functie. Onze leden moesten er even aan wennen maar dat is goed gelukt. En dat we dan nu vanuit de buitenwacht dit mee krijgen, juist omdat we dit gedaan hebben, hadden we niet kunnen bedenken, maar wèl héél erg mooi.  

Het in elkaar schuiven van de functies heeft er echt mee te maken dat er een loket moet zijn binnen een organisatie waar medewerkers terecht kunnen. En niet een voor dit en een voor dat. De betrokkene die komt weet vaak niet eens, gaat dit over integriteit gaat dit over grensoverschrijdend gedrag, ongewenste omgangsvormen en moet dan die keuze gaan maken en dat is niet nodig. Je kunt dat heel makkelijk doen door de mensen goed op te leiden die dat werk verrichten. Dat doen we, sinds 1 januari, dus het gaat goed.” 

Dat het publiek ook met meer dan de helft van het aantal stemmen op de LVV heeft gestemd, vindt Inge helemaal mooi. “Uiteindelijk gaat het er wel om dat dat het publiek is waar wij iedere dag tegenaan lopen. Wij zijn als vereniging hartstikke blij met deze prijs. Natuurlijk om het feit dat we gekozen zijn, maar ik vind het ook een enorme waardering en een opplus voor onze leden, de vertrouwenspersonen. Dat we dus nu eindelijk de waardering krijgen die we ook verdienen. Namelijk, dat we er zijn in die organisaties en dat we er dus ook toe doen. Mij kun je niet blijer maken, het bestuur kun je niet blijer maken, maar ik weet zeker dat onze leden ook heel blij zijn dat ze erkenning en waardering krijgen voor hun vak. Dus dank, dank, dank.” 

Vijf genomineerden maakten kans op de award: 

  • Diederik Gommers – Intensivist Erasmus MC 
  • Hogeschool Rotterdam 
  • ICC Nederland – Initiatiefnemer en organisator van de Week van de Integriteit 
  • Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen 
  • Simone van Ruijven – Compliance director 

 Het stemmende publiek heeft haar voorkeur gegeven aan de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Met in totaal 401 van de 729 stemmen bleek de LVV de grootste favoriet te zijn. Kijkend naar de criteria die gesteld worden voor het winnen van de prijs, is de definitieve individuele stem van twee juryleden uitgegaan naar de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen.    

Motivatie van de jury  

De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) heeft het initiatief genomen om per ingang van 2021 integriteit standaard in te voegen in de functie van vertrouwenspersoon (VP). Juist omdat compliance gaat om gedrag, integer gedrag, ziet de jury het in elkaar schuiven van deze twee in een functie als een zeer goed initiatief.  

 Het goed beleggen van de VP-functie en integer handelen binnen de organisatie wordt door de jury als zeer belangrijk gezien. Er moet een duidelijk loket zijn voor het melden van misstanden, grensoverschrijdend gedrag, machtsmisbruik, fraude etc. De VP die ook als integriteitsfunctionaris optreedt, kan dan

 handen en voeten geven aan dit loket voor meldingen van welke aard dan ook. Dan gaan compliance en integriteit hand in hand en de LVV heeft dat goed in elkaar gevoegd.  

Kijkend naar de actualiteiten vinden 2 juryleden het dan ook zeer passend om de award uit te reiken aan de LVV.  

Het juryrapport en  de verklaring van notaris mr. J. Wolterink aangaande de awardprocedure zijn terug te lezen.

 De Nationale Compliance Award

Jaarlijks faciliteert het Nederlands Compliance Instituut de uitreiking van de Nationale Compliance Award. De Nationale Compliance Award wordt toegekend door een onafhankelijke jury aan de persoon of de instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied compliance en de professionalisering van de compliancefunctie in het bijzonder. De Nationale Compliance Award is een bronzen sculptuur op een marmer sokkel gemaakt in opdracht van het Nederlands Compliance Instituut door de kunstenaar en schilder Jos Gielen uit Zuid-Beijerland. De sculptuur symboliseert enerzijds de samenwerking die noodzakelijk is om tot optimale compliance in een organisatie te komen en anderzijds de bescherming van medewerkers en bestuurders tegen de gevolgen van compliancerisico’s. Aan de toekenning van de Nationale Compliance Award is een geldprijs van € 500,- verbonden die ten goede zal komen aan de Prinses Máxima Centrum Foundation. 

Send this to a friend