< p>

Nationale Compliance Award uitgereikt aan VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur

22 januari 2018

Op vrijdag 19 januari 2018 heeft de VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur de Nationale Compliance Award 2017 ontvangen uit handen van Eva Abbing, niet-stemmend secretaris van de jury van de Compliance Award-verkiezing. De VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur heeft de award toegekend gekregen, nadat zij na de stemronde de meeste stemmen heeft ontvangen van het publiek. Los van deze stemronde heeft ook de jury voor de kennistafel gekozen.

Het Nederlands Compliance Instituut kent jaarlijks de Nationale Compliance Award toe aan de persoon of de instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied compliance en de professionalisering van de compliancefunctie in het bijzonder.

Marlène Jans (links) en Carolien Merkens (rechts) hebben namens de VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur De Nationale Compliance Award in ontvangst genomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeven genomineerden maakten kans op de award:

  • Autoriteit Financiële Markten, team Gedrag en Cultuur
  • Bart Roskam, manager operations Alveus Compliance Solutions
  • Het Financieele Dagblad
  • VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur
  • Nederlandse Vereniging van Banken
  • Petra Broekhuijsen, integriteitmanager Enexis BV
  • Pierre Simon, founder and managing partner Simon Consulting Group

Met in totaal 270 van de 982 stemmen heeft het stemmende publiek haar voorkeur gegeven aan de VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur.

Binnen de jury waren de meningen in eerste wat verdeeld. Eén jurylid gaf, nog voorafgaand aan het juryoverleg, de voorkeur aan de AFM. De andere twee juryleden hebben hun stem tijdens het juryoverleg kenbaar gemaakt. Eén gaf de voorkeur aan Petra Broekhuijsen en één aan de VCO Kennistafel. Na rijp beraad hebben de twee juryleden besloten om mee te gaan met de stem van het publiek, indien deze op één van de door de jury gekozen genomineerden was gevallen. Na het bekend maken van de publiekstem hebben de twee juryleden definitief gestemd op de VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur.

Motivatie van de jury
“De jury is zeer te spreken over de ontwikkeling van een toolbox waar de VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur meer dan een jaar mee bezig is geweest. Deze toolbox biedt een collectie tools voor compliance professionals aan, waarmee zij het senior management kunnen ondersteunen bij het beïnvloeden van gedrag en cultuur in organisaties. De VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur heeft gepland om deze toolbox in april 2018 op een voor de VCO-leden toegankelijke website te presenteren. De jury moedigt dit initiatief erg aan.

Deze toolbox is ontwikkeld door de mensen uit het veld. Deze leden hebben vrijwillig in hun vrije tijd hun kennis en kunde met elkaar gedeeld. Het is een grote uitdaging om concrete tools te ontwikkelen, en handen en voeten te geven aan gedrag en cultuur waar de praktijk ook echt iets aan heeft. De VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur verdiept zich in de gedragspsychologie en geeft concrete handvatten d.m.v. presentaties en publicaties. Ook in de zorg zijn compliance en veiligheid erg belangrijke items. Hier is nog een enorme stap te maken en een wereld te winnen. Deze initiatieven kunnen daar onder andere in de zorg een mooie bijdrage aan leveren.”

In het juryrapport  kunt u de gehele toelichting vinden van de toekenning van de Nationale Compliance Award.
Ook kunt u de verklaring van Notaris Van der Hammen aangaande de awardprocedure inzien.

De Nationale Compliance Award
De Nationale Compliance Award is een bronzen sculptuur op een marmer sokkel gemaakt in opdracht van het Nederlands Compliance Instituut door de kunstenaar en schilder Jos Gielen uit Oud-Beijerland. De sculptuur symboliseert enerzijds de samenwerking die noodzakelijk is om tot optimale compliance in een organisatie te komen en anderzijds de bescherming van medewerkers en bestuurders tegen de gevolgen van compliancerisico’s. Aan de toekenning van de Nationale Compliance Award is een geldprijs verbonden die ten goede zal komen aan de Stichting KiKa.

Gerelateerde informatie

Werkcollege Jaarrekeninglezen en de bestrijding van witwassen

Werkcollege Jaarrekeninglezen en de bestrijding van witwassen

Leer in het werkcollege Jaarrekeninglezen en het bestrijden van witwassen verdachte signalen op te sporen in jaarrekeningen.

Fraude: dat is duidelijk, toch?

Fraude: dat is duidelijk, toch?

Fraude...een onderwerp waar we vaak mee geconfronteerd worden. Dagelijks lezen we in de media immers wel iets over een fraudezaak. Des te opvallender is het, dat het woord fraude slechts één keer in het Wetboek van Strafrecht wordt aangehaald. Hoe zit dat nu eigenlijk? Wat is een hanteerbare definitie? En hoe kun je op de juiste maatregelen komen om het frauderisico te beheersen? Een idee is eens in de huid van een fraudeur kruipen en kijken waar allemaal misbruik van gemaakt kan worden binnen jouw organisatie.

De week van Cynthia

De week van Cynthia

Elke dag zetten onze medewerkers zich met trots en plezier in voor het Nederlands Compliance Instituut. Vooral dit laatste vinden wij heel belangrijk. We willen voor iedereen een leuke werkplek creëren waar naast hard werken ook ruimte is om plezier te hebben met elkaar. Wie zijn onze leuke medewerkers? En wat doen ze allemaal? Maandelijks neemt een van hen je mee in zijn of haar werkweek. Deze maand is het de beurt aan Cynthia Arends, junior compliance officer en compliance adviseur.

Send this to a friend