< p>

Nationale Compliance Award uitgereikt aan VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur

22 januari 2018

Op vrijdag 19 januari 2018 heeft de VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur de Nationale Compliance Award 2017 ontvangen uit handen van Eva Abbing, niet-stemmend secretaris van de jury van de Compliance Award-verkiezing. De VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur heeft de award toegekend gekregen, nadat zij na de stemronde de meeste stemmen heeft ontvangen van het publiek. Los van deze stemronde heeft ook de jury voor de kennistafel gekozen.

Het Nederlands Compliance Instituut kent jaarlijks de Nationale Compliance Award toe aan de persoon of de instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied compliance en de professionalisering van de compliancefunctie in het bijzonder.

Marlène Jans (links) en Carolien Merkens (rechts) hebben namens de VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur De Nationale Compliance Award in ontvangst genomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeven genomineerden maakten kans op de award:

  • Autoriteit Financiële Markten, team Gedrag en Cultuur
  • Bart Roskam, manager operations Alveus Compliance Solutions
  • Het Financieele Dagblad
  • VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur
  • Nederlandse Vereniging van Banken
  • Petra Broekhuijsen, integriteitmanager Enexis BV
  • Pierre Simon, founder and managing partner Simon Consulting Group

Met in totaal 270 van de 982 stemmen heeft het stemmende publiek haar voorkeur gegeven aan de VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur.

Binnen de jury waren de meningen in eerste wat verdeeld. Eén jurylid gaf, nog voorafgaand aan het juryoverleg, de voorkeur aan de AFM. De andere twee juryleden hebben hun stem tijdens het juryoverleg kenbaar gemaakt. Eén gaf de voorkeur aan Petra Broekhuijsen en één aan de VCO Kennistafel. Na rijp beraad hebben de twee juryleden besloten om mee te gaan met de stem van het publiek, indien deze op één van de door de jury gekozen genomineerden was gevallen. Na het bekend maken van de publiekstem hebben de twee juryleden definitief gestemd op de VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur.

Motivatie van de jury
“De jury is zeer te spreken over de ontwikkeling van een toolbox waar de VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur meer dan een jaar mee bezig is geweest. Deze toolbox biedt een collectie tools voor compliance professionals aan, waarmee zij het senior management kunnen ondersteunen bij het beïnvloeden van gedrag en cultuur in organisaties. De VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur heeft gepland om deze toolbox in april 2018 op een voor de VCO-leden toegankelijke website te presenteren. De jury moedigt dit initiatief erg aan.

Deze toolbox is ontwikkeld door de mensen uit het veld. Deze leden hebben vrijwillig in hun vrije tijd hun kennis en kunde met elkaar gedeeld. Het is een grote uitdaging om concrete tools te ontwikkelen, en handen en voeten te geven aan gedrag en cultuur waar de praktijk ook echt iets aan heeft. De VCO Kennistafel Gedrag en Cultuur verdiept zich in de gedragspsychologie en geeft concrete handvatten d.m.v. presentaties en publicaties. Ook in de zorg zijn compliance en veiligheid erg belangrijke items. Hier is nog een enorme stap te maken en een wereld te winnen. Deze initiatieven kunnen daar onder andere in de zorg een mooie bijdrage aan leveren.”

In het juryrapport  kunt u de gehele toelichting vinden van de toekenning van de Nationale Compliance Award.
Ook kunt u de verklaring van Notaris Van der Hammen aangaande de awardprocedure inzien.

De Nationale Compliance Award
De Nationale Compliance Award is een bronzen sculptuur op een marmer sokkel gemaakt in opdracht van het Nederlands Compliance Instituut door de kunstenaar en schilder Jos Gielen uit Oud-Beijerland. De sculptuur symboliseert enerzijds de samenwerking die noodzakelijk is om tot optimale compliance in een organisatie te komen en anderzijds de bescherming van medewerkers en bestuurders tegen de gevolgen van compliancerisico’s. Aan de toekenning van de Nationale Compliance Award is een geldprijs verbonden die ten goede zal komen aan de Stichting KiKa.

Gerelateerde informatie

Zomercollege Complexe structuren en witwassen

Zomercollege Complexe structuren en witwassen

Zomercollege Complexe structuren en witwassen

Leergang Compliance Officer Pro 2019

Leergang Compliance Officer Pro 2019

De Leergang Compliance Officer Pro is het vervolg op de Leergang Compliance Officer (t/m LCO 2019), hierin wordt u opgeleid tot Compliance Professional.

Webinar Witwassen met virtuele valuta

Webinar Witwassen met virtuele valuta

Witwassen met virtuele valuta

Send this to a friend