< p>

Wanneer ethische dilemmatraining niet werkt

30 januari 2017

Een ethische dilemmatraining in een klaslokaal, waar iedereen een uur de tijd krijgt om over een dilemma na te denken, ligt te ver van de werkelijkheid. Eugene Soltes, associate professor aan de Harvard Business School, beschrijft in een blog op hbr.org waarom het veel beter is om dilemmatraining zo veel mogelijk op de werkelijkheid te laten lijken. Daarbij is het niet in de laatste plaats belangrijk dat er in zo’n realistisch mogelijk tijdsbestek een afweging gemaakt moet worden.

Aan de hand van onder andere de Wells Fargo case en een zaak bij Tyco, waar de CEO tot 25 jaar gevangenisstraf kreeg, legt Soltes uit welke drie criteria – een soort ‘bad practices’ – ervoor zorgen dat een dilemmatraining niet realistisch is.

De eerste bad practice is dat een dilemma vooraf duidelijk wordt gemaakt aan de deelnemers. Dit zorgt ervoor dat zij niet worden getraind op het herkennen van dilemma’s tijdens het uitvoeren van de eigen werkzaamheden.
De tweede factor betreft het gezamenlijk bespreken van dilemma’s vanuit verschillende perspectieven. In de praktijk zullen veel ethische keuzes en argumenten meer onder sociale druk staan dan tijdens een training. Zo zal bijvoorbeeld een discussie met een CEO in de praktijk eerder uit de weg worden gegaan.
Als laatste factor benoemt Soltes het tijdsaspect. In praktijk hebben medewerkers geen uur de tijd om over elk ethisch dilemma na te denken. Dergelijke keuzes kunnen, of moeten soms in mum van tijd worden gemaakt (bewust en onbewust).

Hoewel Soltes niet met gedetailleerde oplossingen komt, wordt wel een analogie gemaakt met training in de sport. In de sport wordt al jaren geprobeerd om tijdens de training zoveel mogelijk de realiteit na te bootsen. In Soltes ogen geldt dit ook voor dilemmatraining.

Lees het blog hier.

Bron: Harvard Business Review

Gerelateerde informatie

Klokkenluider: nazorg gewenst

Klokkenluider: nazorg gewenst

Na jaren strijd worden klokkenluiders sinds 2016 in Nederland wettelijk beschermd en kunnen misstanden worden onderzocht door het Huis voor Klokkenluiders (hierna: Huis). Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak, initiatiefnemer van het Huis, was deze bescherming historisch. Hij stelde het zo: “Mensen die misstanden melden hoeven straks niet meer bang te zijn, mensen die misstanden veroorzaken komen daar straks niet meer mee weg.” Wat Ronald van Raak toen niet kon weten is dat, wanneer de melding is afgehandeld door het Huis, het leed nog niet is geleden.  

Reflectie in actie

Reflectie in actie

De coronacrisis raakt ons allemaal, met name de zorg is momenteel wekelijks in het nieuws. Hoe gaat het met de aanpak van de coronacrisis? En hoe zit het met (werk)druk? Naast deze vragen word er ook met een vergrootglas gekeken naar het bestuur in de zorg. Hoe gaan zij met de huidige situatie om? Wat vraagt de coronacrisis van bestuurders in de zorg? En hoe ziet de toekomst eruit?

Buitenspel: witwassen, corporate governance en het gebrek aan regulering in het voetbal

Buitenspel: witwassen, corporate governance en het gebrek aan regulering in het voetbal

Voetbal en witwassen zijn begrippen die steeds vaker met elkaar worden geassocieerd. Een blik op de krantenkoppen uit het voorjaar van 2019 suggereert dat de sport een criminaliteitsprobleem heeft. Lees in dit artikel van Peter Steenwijk meer over de kwetsbaarheid van de voetbalsector voor de instroom van crimineel geld.

Send this to a friend