< p>

KBC_Bank_logo

Compliance Officer – KBC Bank Nederland

Rotterdam

KBC-groep is een Belgische bank-verzekeringsgroep, opgericht in 1998 door de fusie van drie Belgische financiële instellingen: Kredietbank, ABB Verzekeringen en CERA Bank.

KBC Groep is een onafhankelijke multikanaal bank-verzekeraar voor particulieren en Corporates in België en Centraal-Europa. Op haar twee thuismarkten, België en Centraal- en Oost-Europa, bekleedt KBC Groep zeer belangrijke tot leidende posities. In de rest van de wereld is KBC selectief aanwezig: met vijf vestigingen in Europa, drie in Azië en één in de VS volgt KBC haar Corporates die Internationaal actief zijn. Het Internationale netwerk dat de bank hiertoe uitbouwt, focust op de thuisklanten en garandeert hen een maximum aan toegevoegde waarde. Bij de groep werken ongeveer 42.000 collega’s.

KBC Bank Nederland is gevestigd in Rotterdam. De bank is onderdeel van KBC-groep en bedient met een team van 26 enthousiaste collega’s de zakelijke klanten die ook in de thuismarkten van KBC actief zijn en levert op maat toegesneden dienstverlening, vooral op het gebied van kredietverlening, betalingsverkeer en treasury. De klantenportefeuille behelst SME’s en (large) Corporates in verschillende sectoren. Kredietverlening aan zakelijke relaties vormt een van de kernactiviteiten van KBC Bank Nederland. De bank zet steeds verder in op digitalisering van de dienstverlening.

Doelstelling

Als Compliance Officer vul jij de compliance functie in. Je faciliteert, adviseert, onderzoekt en monitort de integriteitsrisicobeheersing van de bank. Jij ziet toe op de naleving van alle wettelijke en andere verplichtingen. Je verricht zelfstandig alle werkzaamheden conform het binnen de organisatie van kracht zijnde Compliance Charter.

Plaats in de organisatie

De Compliance Officer werkt nauw samen met alle businesslijnen in Nederland alsmede het management en de Operational Risk Manager. Echter is de functie ook zeer internationaal gericht op samenwerking met de Compliance Officers in de andere buitenlandse vestigingen van KBC Bank NV (Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Verenigde Staten, China, Singapore en Hong Kong).

De Compliance Officer rapporteert aan de General Manager van het bijkantoor en het hoofd van Group Compliance van KBC Groep. Ook is er twee maal per jaar een Risk en Compliance Committee waarin samen met de General Manager wordt gerapporteerd door alle buitenlandse kantoren aan het directoraat Corporate Banking van KBC Bank NV.

De Compliance Officer is tevens de Data Protection Officer van het Nederlandse bijkantoor.

Hoofdtaken Compliance

 • Gevraagde en ongevraagde advisering aan het hogere management over de implementatie van  wet- en regelgeving en intern beleid;
 • faciliteren van het opstellen van intern beleid en procedures m.b.t. voorkomen van witwassen en terrorisme financiering, sanctieregelgeving, dataprotectie, insider-, klokkenluider en integriteitsregelingen, gedragscodes en anti-fraude/corruptie beleid;
 • toezichtrapportering aan Risk en Compliance Comité hoofdkantoor en externe toezichthouders NBB (België) en DNB (Nederland);
 • uitvoeren van ad-hoc onderzoeken op vraag van de regulator of hoofdkantoor;
 • inrichten van monitoringprogramma’s en uitvoeren van onderzoeken op compliance domeinen;
 • Data Protection Officer functie;
 • opleiding geven aan collega’s;
 • advisering aan collega’s in binnen- en buitenland;
 • data-analyse voor onderzoeken naar geografische-, klant- en productrisico’s;
 • deelname aan (internationale) werkgroepen;
 • pre-employment en integriteitsmonitoring van medewerkers.

Opleiding

 • Universitaire opleiding Nederlands Recht (of vergelijkbare opleiding of gelijkwaardig kennisniveau opgedaan door werkervaring).
 • Leergang Compliance Officer van NIBE of NCI (of vergelijkbaar).
 • Opleiding tot DPO (of bereidheid die te volgen).
 • Aanvullende opleidingen voor het vakgebied.

Ervaring

 • 3-5 jaar werkervaring met compliance, met name op het gebied van privacy (AVG) en anti-witwassen (KYC/CDD).
 • Kennis van de structuur en werking van de organisatie van een bank is een pré.
 • Kennis van corporate banking producten en klanten is een pré.
 • Inzicht in de risico’s verbonden aan de uitvoering van het bankbedrijf in brede zin.
 • Goede schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands en het Engels.
 • Gevoel voor en interesse in automatisering.
 • In staat zelfstandig te werken in een commerciële organisatie.
 • Doorzettingsvermogen, gevoel voor politiek en in staat verantwoordelijkheid te dragen voor ‘grote getallen’.

Over de procedure

Het Nederlands Compliance Instituut ondersteunt KBC Bank in het vinden van de invulling voor deze vacature. We ontvangen je sollicitatie naar de bovenstaande functie graag en maken een voorselectie van kandidaten die worden voorgesteld aan KBC Bank. Eventueel hebben we een voorgesprek met jou. De vervolgstappen in de sollicitatieprocedure vinden plaats onder regie van KBC Bank.

Hoe kan je reageren?

Mail je motivatiebrief en CV naar recruitment@compliance-instituut.nl. Graag in het onderwerp vermelden dat je sollicitatie deze vacature bij KBC Bank betreft.

Heb je vragen?

Voor meer informatie over KBC Bank en deze vacature kan je contact opnemen met Annemarie Pierik 06-835 99 847 of Eric Schuiling 06-58 89 41 40, of via recruitment@compliance-instituut.nl.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gerelateerde informatie

I’ll be back

I’ll be back

I’ll be back…Focus AFM ook in 2021 op inrichting compliancefunctie, integere en beheerste bedrijfsvoering bij beleggingsondernemingen en beleggingsinstellingen. Wacht niet tot de AFM langskomt om te toetsen, maar onderzoek zelf hoe de compliancefunctie versterkt kan worden. Deze blog gaat in op de eerdere handvatten die de AFM u daarvoor aanreikte om de compliancefunctie te professionaliseren en vult deze verder aan. Must read als u op de uitnodiging van AFM ingaat en u uw compliancefunctie gaat evalueren, zodat deze verder groeit naar een volwassen compliancefunctie.

Senior compliance officer

Witwassen en perspectief

Witwassen en perspectief

Deze week werd duidelijk dat het OM het onderzoek naar de betrokkenheid van de ABN Amro Bank bij witwassen uitbreidt naar schuldwitwassen. Naar aanleiding van de achtergronden van dit onderzoek vraagt Eric Schuiling zich af wat de focus van de witwasbestrijding in Nederland moet zijn. Hoeveel energie moeten we steken in de kleine spelers als de kapper of wasserette op de hoek zonder bezoek? Wordt het niet eens tijd om (juist) de grote jongens onder de loep te nemen?

Send this to a friend