< p>

Gastcollege Complexe structuren en witwassen

Het uitgebrachte rapport NRA over de grootste witwasrisico’s in Nederland maakt duidelijk dat het bestrijden van witwassen nog altijd onze aandacht vraagt. De poortwachters spelen hierbij een belangrijke signalerende rol. Echter, telkens als de poortwachters weer maatregelen nemen om te reageren op de laatste witwasmethodes, worden er weer andere routes, methoden en technieken bedacht. Het is een kat- en muisspel, zo lijkt het wel. Een ‘spel’ overigens ook, dat niet altijd even eenvoudig is te begrijpen. Met het gebruiken van complexe bedrijfsstructuren wordt er zoals bekend veel geld witgewassen. Maar hoe werken deze structuren eigenlijk en waar moet ik op letten als ik ze tegenkom? Dit zijn twee vragen waar we graag antwoord op geven in het gastcollege over dit thema.

Docent Jan van Koningsveld is dè expert op dit vlak in Nederland. Hij neemt ons graag mee in deze wereld van vaak fiscaal gedreven offshore structuren. Het gastcollege begint met een dagdeel dat de basics van internationale fiscaliteit behandelt waarin ook de basis fiscale structuren worden uitgelegd. Deze basis is noodzakelijk om goed beslagen ten ijs te komen voor het tweede gedeelte van het gastcollege: de analyse van complexe witwas structuren met behulp van Nederlandse en buitenlandse offshore vennootschappen. Door het beter herkennen en begrijpen van deze structuren bent u in staat om een betere integrale risico-inschatting te maken. Naast de theorie wordt ook veel aandacht besteed aan praktijkzaken. Voor dit tweede gedeelte reserveren we een hele dag.

Dagen:

15 en 21 september 2022

Opleidingsduur:

1,5 dagen

Studiebelasting:

12 uur

Kosten opleiding:

€ 1.050,– (vrijgesteld van btw).

Volgende datum

n.n.t.b.

De volgende onderwerpen worden tijdens de opleiding behandeld:

Dag 1

 • De kernbegrippen Belastingontwijking en belastingontduiking
 • Wat maakt Nederland fiscaal zo aantrekkelijk?
 • De drie fiscale basisvormen
 • Enige praktijkzaken

Dag 2

 • Wat is witwassen?
 • Wanneer is een structuur complex?
 • Financieringsstructuren
 • Analyse van enige praktijkzaken
 • Herkennen van witwasindicatoren in een structuur
 • Rol van de offshore wereld
 • Vragen en afsluiting

 

De focus bij deze training is vooral interactief en praktijkgericht door het analyseren van diverse praktijkvoorbeelden. Er wordt van de deelnemer een actieve opstelling verwacht.
Na afloop ontvangen  deelnemers k een handige checklist met risico-indicatoren.

 

Tijden Programma Docent
Dag 1
09:00-09:05 Digitale ontvangst
09:05-12:00 Basis van internationale fiscaliteit Jan van Koningsveld
12:00-12:15 Afsluiting
Dag 2
09:00-09:05 Digitale ontvangst
09:05-17:00 Analyse van complexe witwas structuren Jan van Koningsveld
17:00:17:15 Afsluiting

Het gastcollege “Complexe structuren en witwassen” is bestemd voor medewerkers van financiële ondernemingen met cliëntencontact en medewerkers die uit hoofde van hun functie of werkzaamheden op andere wijze te maken hebben met de risico’s van witwassen en terrorismefinanciering.

Koningsveld van, Mr. dr. T.J. (Jan)

Koningsveld van, Mr. dr. T.J. (Jan)

Offshore Kenniscentrum

Jan van Koningsveld is oprichter van het Offshore Kenniscentrum. Ruim 25 jaar werkte Jan als rechercheur bij de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Daar hield hij zich bezig met het voorbereiden en uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken naar allerlei vormen van financieel economische fraude. Deze onderzoeken hebben vaak een internationale component. Jan heeft daardoor ruime ervaring met (buitenlandse) geldstromen, rechtspersonen, trusts, trustkantoren, offshore-dienstverlening en het achterhalen van werkelijke gerechtigden (UBO’s). Bij de FIOD zat Jan in diverse multidisciplinaire onderzoeksteams die onderzoek verrichten naar de georganiseerde misdaad in Nederland.

In het Offshore Kenniscentrum combineert Jan zijn praktijkervaring als FIOD-rechercheur met zijn omvangrijke juridische en wetenschappelijke kennis. Jan is op 7 oktober 2015 gepromoveerd tot doctor aan de Universiteit van Tilburg en aanverwant is zijn proefschrift verschenen: De offshore wereld ontmaskerd: een studie naar aard en omvang van misbruik van offshore vennootschappen. Jan is medio 2017 als deskundige opgeroepen door de Parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies en heeft daaraan deelgenomen.

Het gastcollege vindt plaats in:

NBC Congrescentrum
Blokhoeve 1
3438 LC NIEUWEGEIN

Interesse? Schrijf u direct in!

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gerelateerde informatie

Spieken bij het examen Ethiek

Spieken bij het examen Ethiek

Op 28 juni werd bekend dat accountantsfirma EY 100 miljoen dollar aan boetes moet betalen. De Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten legt deze boete op, omdat medewerkers van EY hebben gespiekt bij ethiekexamens en omdat EY niet heeft meegewerkt aan het belangrijkste deel van het onderzoek.

Werkcollege Jaarrekeninglezen en de bestrijding van witwassen

Leer in het werkcollege Jaarrekeninglezen en het bestrijden van witwassen verdachte signalen op te sporen in jaarrekeningen.

Leergang Compliance Professional 2022 – Meerdaagse modules

Leergang Compliance Professional 2022 – Meerdaagse modules

Dé beroepsopleiding voor de compliance professional.

Send this to a friend