< p>

Wat is het goede om te doen?

03 februari 2021

In deze tijden van corona en verregaande maatregelen om de pandemie te bestrijden rijst bij velen de vraag wat nu het beste is om te doen. Vragen als: “Moeten we de scholen wel sluiten?”, “Wie mag vooraan staan in de rij voor vaccinatie?” komen regelmatig naar voren in de media en lokken allerlei verschillende reacties uit. Zoveel mensen, zoveel meningen. 

We gaan ook allemaal anders om met de druk die we nu ervaren op ons levenSleep je jezelf van positief bericht naar positief bericht in de dagelijkse stroom aan media-uitingen? Of kenmerkt jouw houding en gedrag zich meer door de gedachte die de Stoïcijnen aanhingen: “Laten we er maar van uit gaan dat we te maken krijgen met tegenslag en ons daarop voorbereiden en “Kijk vooral waar je wel invloed op kunt hebben in plaats van de zaken die gewoon gebeuren”.  

We hopen natuurlijk allemaal dat de pandemie zo snel mogelijk onder controle is. Tegelijkertijd vormen deze tijden een enorm interessante periode in termen van compliance. We hebben immers te maken met een enorm risico voor onze samenleving en die risico’s proberen we met allerhande maatregelen (bijvoorbeeld regels) te beheersen. De vraag die telkens weer vanaf het prille begin wordt gesteld gaat met name over ons gedrag in relatie tot de geldende regels. In welke mate zorgen we nu voor regels die toepasbaar, realistisch en vooraf effectief zijn? En vervolgens: hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen zich ook daadwerkelijk aan deze regels houden? Is dreigen met handhavingboetes en aantekeningen op je strafblad voldoende? Of moeten we een slag dieper? 

Dit zijn precies de vragen die ondernemingen zich tegenwoordig ook in toenemende mate stellen. Hoe kunnen we de risico’s, die nu eenmaal verbonden zijn aan het voeren van een bedrijf, zo goed mogelijk beheersen? Wat zeggen, naast financiële en operationele risico’s, integriteitsrisico’s ons? Welke rol spelen wet- en regelgeving in het beantwoorden van dit soort vragen 

Als compliance officer ben je binnen een organisatie de aangewezen persoon om vragen zoals hierboven beschreven te stellen. Om deze functie effectief te kunnen uitvoeren moet je thuis zijn in verschillende kennisgebieden. Zo komt uit dit korte blog al naar voren dat je te maken hebt met vraagstukken die een juridische, ethische, bedrijfskundige en integere blik vergenDaar bovenop komt ook nog eens het besef dat niet alleen kennis, maar zeker ook vaardigheden bij effectieve compliance officers een doorslaggevende rol spelen. 

Compliance officers kom je tegenwoordig in allerlei verschillende functies tegen. Denk maar eens aan de compliance monitoring officer, de CDD analist en de compliance & ethics manager. Velen zien door de bomen het bos niet meer. Daarom is met name voor de mensen die nog niet of nog maar net actief zijn in het vakgebied de vraag: “Hoe maak je nu een goede start?” en “Hoe kun je eens ‘proeven’ aan het vak van compliance officer? Daarom nemen we jou als geïnteresseerde deelnemer graag op een laagdrempelige, uitdagende en interactieve manier mee in de wereld van compliance tijdens onze eendaagse Introductie Compliance er zijn nog enkele plekken beschikbaar op 20 mei 2021. Een tweede sessie is gepland op 16 september 2021. 

Ook geïnteresseerd? Meld je dan snel aan! 

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gerelateerde informatie

Leergang Compliance Professional 2021 – Losse opleidingsdagen

Leergang Compliance Professional 2021 – Losse opleidingsdagen

Dé beroepsopleiding voor de compliance professional.

Leergang Compliance Professional Module 1 2021

Leergang Compliance Professional Module 1 2021

Met dit zelfstudiepakket maakt u kennis met de compliance(functie) en integriteit en overige compliancegerelateerde onderwerpen.

Podcast: Compliance adviseert

Podcast: Compliance adviseert

Edgar Karssing van de Nyenrode Business Universiteit en Cora Wielenga van het Nederlands Compliance Instituut voerden een onderzoek uit naar hoe de eed wordt beleefd, wat instellingen doen om de eed blijvend onder de aandacht te houden. Erik Reissenweber van de podcast: Compliance adviseert is het gesprek met Cora en Edgar over dit onderwerp aangegaan. In deze podcast vertellen zij wat in hun beleving met de eed zou moeten gebeuren om de impact ervan op de integriteit van organisaties te vergroten.

Send this to a friend