< p>

Trainee-ervaring Niels Arends

20 juni 2022

Tot enige tijd geleden was ik op zoek naar werk nadat ik had besloten om een carrière switch te maken van de onderwijssector naar het bedrijfsleven. Via een familielid kreeg ik af en toe wat te horen over compliance. Dit maakte mij nieuwsgierig en is tevens ook de reden geweest dat ik in gesprek ben gegaan met het NCI. Al bij het eerste gesprek spatte het enthousiasme er bij de medewerkers en directie vanaf. Snel werd mij veel meer duidelijk over het vak: Dat het zeer breed is, enorm groeit, en niet onbelangrijk, uit veel meer bestaat dan het volgen van ontwikkelingen in de Nederlandse wetgeving of het inschatten van bedrijfsrisico’s. Ik kwam erachter dat veel van de thema’s die ik interessant vind (vnl. sociaaleconomische vraagstukken) aansluiten op de vragen die in compliance gesteld worden. Ik heb specifiek gekozen voor dit traineeship zodat ik niet compleet onvoorbereid het vakgebied in stap. Als trainee kan je verschillende detacheringsopdrachten voltooien, loop je stage,  en woon je conferenties en colleges bij m.b.t. allerlei compliance onderwerpen. Uiteindelijk ontvang je het certificaat Certified Compliance Professional. Gezien de huidige arbeidsmarkt, waarin elk extra behaald diploma een pluspunt is, is deze titel zeker een must!

Het enthousiasme waarmee ik werd onthaald bij mijn eerste sollicitatiegesprek zie ik nog elke dag terug bij collega’s. De medewerkers van het NCI hebben hart voor de zaak en proberen zoveel mogelijk de huidige maatschappelijke en professionele ontwikkelingen te volgen. Bijna elke dag delen en bespreken we nieuws dat relevant is voor compliance officers. Dan stellen we uiteraard veel vragen: “Wat heeft dit voor effect op de financiële markten? De consument? De overheid? Op welke manier bespreken we dit met onze klanten en cliënten?” Doordat het NCI is aangesloten bij een significant netwerk van professionals en wetenschappers, beschikken medewerkers over een uitgebreid raamwerk dat steun biedt bij lastige vraagstukken.

Op dit moment werk ik voor het NCI bij een grote bank. Daar neem ik deel aan een groot CDD-project, waarin veel aandacht wordt gegeven aan financiële- en integriteitsrisico’s. Het is een eerstelijnsfunctie, dus niet gelijk een taak die een compliance officer zelf zou uitvoeren. Toch is het verstandig om ook dit soort projecten te leren kennen. Immers, als medewerker in de 1e lijn kom je er niet alleen achter wat de risico’s kunnen zijn bij het aannemen van cliënten, maar begrijp je ook hoe deze functie het best kan worden vormgegeven – cruciale kennis om de rol van compliance officer goed uit te oefenen.

Bijna elke werkdag verschilt van de dag ervoor. De taken die je als trainee uitvoert zijn namelijk zeer verschillend: Je werkt voor het NCI bij een cliënt, je schrijft een artikel over een compliance gerelateerd onderwerp voor ons magazine De Compliance Officer, je woont een college bij,  je vergadert,  je loopt stage, je overlegt met je (eigen) coach,  je faciliteert bij een compliance opleiding, enz. Dit enorm gevarieerde rooster zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is! Heb jij ook interesse in een uitdaging waar je veel vrijheid krijgt en je je geen dag verveelt? Ga in gesprek met het NCI!

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gerelateerde informatie

Spieken bij het examen Ethiek

Spieken bij het examen Ethiek

Op 28 juni werd bekend dat accountantsfirma EY 100 miljoen dollar aan boetes moet betalen. De Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten legt deze boete op, omdat medewerkers van EY hebben gespiekt bij ethiekexamens en omdat EY niet heeft meegewerkt aan het belangrijkste deel van het onderzoek.

Werkcollege Jaarrekeninglezen en de bestrijding van witwassen

Leer in het werkcollege Jaarrekeninglezen en het bestrijden van witwassen verdachte signalen op te sporen in jaarrekeningen.

Leergang Compliance Professional 2022 – Meerdaagse modules

Leergang Compliance Professional 2022 – Meerdaagse modules

Dé beroepsopleiding voor de compliance professional.

Send this to a friend