< p>

Melissa Veen

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg

Met ingang van 1 september 2021 ben ik bij het Nederlands Compliance Instituut (NCI) werkzaam als Compliance en Privacy Adviseur. In de 10 jaren hiervoor ben ik werkzaam geweest bij een pensioenuitvoeringsorganisatie, waarvan de laatste 3,5 jaar als Compliance en Privacy Officer. Beide vakgebieden vind ik ontzettend interessant en uitdagend en ik ben dan ook erg blij dat ik ze ook bij het NCI kan blijven combineren.

Compliance en Privacy zijn over het algemeen onderwerpen waar een organisatie niet direct heel enthousiast van wordt om mee aan de slag te gaan. Beide worden vaak gezien als “moetje”, als last, als kostenpost, terwijl het goed inrichten ervan een organisatie juist enorm vooruit helpt.

Natuurlijk is Compliance het voldoen aan wet- en regelgeving. Maar Compliance is veel meer dan dat. Het gaat om mensen en hun gedrag. En hoe het gedrag van mensen ervoor kan zorgen dat de cultuur binnen een organisatie dusdanig is dat het voldoen aan wet- en regelgeving het logische gevolg is.

Denk je aan Privacy dan denk je al gauw aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In werkelijkheid slechts een onderdeel van wat “privacy” echt inhoudt, maar voor veel organisaties het belangrijkste stukje wetgeving om aan te voldoen op dat gebied. De AVG lijkt vooral veel “gedoe” met zich mee te brengen. Maar met de wetenschap dat data en dan met name data over personen ontzettend veel geld waard is, maakt dat de bescherming ervan voor een organisatie van zeer groot belang is. Niet in de laatste plaats om schade (financieel dan wel reputatie-) aan de eigen organisatie te voorkomen, maar vooral ook om de individuen die achter die data schuilgaan te beschermen.

Wat maakt dat ik mijn werk als Compliance en Privacy Adviseur zo ontzettend leuk vindt is de combinatie tussen het “juridische” en het “menselijke”. Weten dat je (de medewerking van) mensen nodig hebt om te kunnen voldoen aan (wettelijke) verplichtingen – weten welke verplichtingen dit zijn – en de mogelijkheid hebben om organisaties hiermee te kunnen helpen, in te kunnen begeleiden. Samen toewerken naar het beoogde doel!

 

Kijktip: The Wolf of Wall Street (Hierin zie je dé reden waarom Compliance benodigd is)

Send this to a friend