< p>

Loek Moerman

Sinds 1 juni 2021 werk ik bij het Nederlands Compliance Instituut als Senior Compliance Officer. Mijn carrière hiervoor heeft zich afgespeeld bij de Rabobank, in veel verschillende functies. Sinds 2014 heb ik bij de Rabobank diverse compliance functies vervuld. Het compliance vak heeft me daar echt gegrepen.

Hoewel de compliance functie is ontstaan in de financiële wereld, zie je momenteel dat het ook in andere bedrijfstakken steeds prominenter wordt. Integriteit en een integere bedrijfsvoering gelden uiteraard niet alleen voor de financiële sector. Kijk maar eens naar de Netflix serie “Dirty Money”. Het dieselschandaal, torenhoge prijzen in de pharmaceutische sector, het dumpen van gifstoffen door een bedrijf zijn slechts enkele voorbeelden van afleveringen in deze serie.

Ik vind het waanzinnig intrigerend hoe een cultuur als in genoemde voorbeelden binnen een bedrijf kan ontstaan. Wat maakt nu dat abnormaal gedrag normaal gevonden gaat worden? Is er sprake van een bepaalde dynamiek, voorbeeldgedrag (leiderschap) en/of gedragspatronen? Door management en medewerkers te spiegelen op deze elementen heb je als Compliance Officer directe invloed op de cultuur in een organisatie. Daarnaast heb ik bij het geven van awareness-sessies, gezien wat de kracht er van is. Door in deze sessies met voorbeelden te werken, gaat het onderwerp Compliance echt leven (“is dit serieus écht gebeurd binnen ons bedrijf…?).

Als Compliance Officer kijk ik niet alleen naar de letter van de wet, maar ook naar de geest ervan. Uit mijn jarenlange ervaring weet ik dat geen enkele zaak, casus of incident hetzelfde is. Er is altijd sprake van specifieke omstandigheden. Ik vind het ontzettend interessant om juist die omstandigheden te wegen en vervolgens tot een advies te komen. En daarbij gebruik ik liever “ja, mits”, dan “nee, tenzij”. Al is in sommige gevallen uiteraard een duidelijke “nee” nodig…

Naar mijn mening kan een Compliance Officer alleen succesvol opereren in een organisatie, als hij/zij in goede verbinding staat met management en medewerkers. Uiteraard vanuit een onafhankelijke rol. Compliance is namelijk de verantwoordelijkheid van iedereen in een organisatie, niet alleen van de Compliance Officer.

Ten slotte vind ik het leuk om mijn kennis en ervaring door te geven. Jullie kunnen mij tegen komen als trainer/docent in één van de opleidingen, dan wel als Compliance Officer bij verschillende opdrachtgevers.

Send this to a friend