< p>

Studieschuld BKR registreren?

09 mei 2019

De discussie omtrent de BKR-registratie van een studieschuld is weer opgelaaid. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een deel van de jongeren die een huis wil kopen een studieschuld verzwijgt. Hypotheekadviseurs- en verstrekkers zijn bij het bepalen van hoeveel iemand kan lenen afhankelijk van de informatie die de klant verstrekt over een eventuele bestaande studieschuld. Een studieschuld staat niet BKR-geregistreerd, dus een klant heeft de mogelijkheid een studieschuld te verzwijgen.

Steeds meer hypotheekadviseurs- en verstrekkers pleiten al langer voor een BKR-registratie, om zo overkreditering en fraude te voorkomen. Toch zijn er ook veel partijen tegen een BKR-registratie, omdat ze een studielening zien als een investering in de toekomst en een registratie afschrikkend werkt. Daarnaast wordt aangegeven dat deze registratie niets doet aan het onderliggende probleem. Namelijk de slechte positie van starters op de arbeidsmarkt.

Eerder hebben Eva Abbing en Ruud van der Mast al een visie vanuit compliance hierop gegeven. Lees hier het artikel.

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Eva Abbing

Gerelateerde informatie

Laat me toch met mijn vak bezig zijn!

Laat me toch met mijn vak bezig zijn!

Ik ken een aantal echte ondernemers. Hart voor de zaak, altijd bezig met de ‘next step’ van hun onderneming. Niet al te veel praten, maar vooral doen en aanpakken. Pragmatische doorzetters. Eén van deze doorzetters werd laatst geconfronteerd met aanvullende wet- en regelgeving.

Soms is er meer dan één antwoord

Soms is er meer dan één antwoord

Ik zie dat sommige compliance officers af en toe in verwarring zijn. Ze hebben het gevoel dat ze moeten kiezen of ze nu van de ‘hard-core-compliance-school’ zijn of meer van de kant van gedrag en cultuur. Ik ben van mening dat je die keuze niet hoeft te maken. Lees in de blog van Eric Schuiling waarom.

Leergang Compliance Professional 2020

Leergang Compliance Professional 2020

Dé beroepsopleiding voor de compliance professional.

Send this to a friend