< p>

Zomercollege Complexe structuren en witwassen

Het recentelijk uitgebrachte rapport NRA over de grootste witwasrisico’s in Nederland maakt duidelijk dat het bestrijden van witwassen nog altijd onze aandacht vraagt. De poortwachters spelen hierbij een belangrijke signalerende rol. Echter, telkens als de poortwachters weer maatregelen nemen om te reageren op de laatste witwasmethodes, worden er weer andere routes, methoden en technieken bedacht. Het is een kat- en muisspel, zo lijkt het wel. Een ‘spel’ overigens ook, dat niet altijd even eenvoudig is te begrijpen. Met het gebruiken van complexe bedrijfsstructuren wordt er zoals bekend veel geld witgewassen. Maar hoe werken deze structuren eigenlijk en waar moet ik op letten als ik ze tegenkom? Dit zijn twee vragen waar we graag antwoord op geven in het zomercollege over dit thema.

Docent Jan van Koningsveld is dè expert op dit vlak in Nederland. Hij neemt ons graag mee in deze wereld van vaak fiscaal gedreven offshore structuren. Het zomercollege begint met een dagdeel dat de basics van internationale fiscaliteit behandelt waarin ook de basis fiscale structuren worden uitgelegd. Deze basis is noodzakelijk om goed beslagen ten ijs te komen voor het tweede gedeelte van het zomercollege: de analyse van complexe witwas structuren met behulp van Nederlandse en buitenlandse offshore vennootschappen. Door het beter herkennen en begrijpen van deze structuren bent u in staat om een betere integrale risico-inschatting te maken. Naast de theorie wordt ook veel aandacht besteed aan praktijkzaken. Voor dit tweede gedeelte reserveren we een hele dag.

 

We zien je graag verschijnen bij dit unieke zomercollege.

Dagen:

22 en 29 juli 2021

Opleidingsduur:

1,5 dagen

Studiebelasting:

12 uur

Kosten opleiding:

€ 1.050,– (vrijgesteld van btw).

De volgende onderwerpen worden tijdens de opleiding behandeld:

Dag 1

 • De kernbegrippen Belastingontwijking en belastingontduiking
 • Wat maakt Nederland fiscaal zo aantrekkelijk?
 • De drie fiscale basisvormen
 • Enige praktijkzaken

Dag 2

 • Wat is witwassen?
 • Wanneer is een structuur complex?
 • Financieringsstructuren
 • Analyse van enige praktijkzaken
 • Herkennen van witwasindicatoren in een structuur
 • Rol van de offshore wereld
 • Vragen en afsluiting

 

De focus bij deze training is vooral interactief en praktijkgericht door het analyseren van diverse praktijkvoorbeelden. Er wordt van de deelnemer een actieve opstelling verwacht.
Na afloop ontvangen  deelnemers k een handige checklist met risico-indicatoren.

 

Tijden Programma Docent
Dag 1
09:00-09:05 Digitale ontvangst
09:05-12:00 Basis van internationale fiscaliteit Jan van Koningsveld
12:00-12:15 Afsluiting
Dag 2
09:00-09:05 Digitale ontvangst
09:05-17:00 Analyse van complexe witwas structuren Jan van Koningsveld
17:00:17:15 Afsluiting

Dit webinar is bestemd voor medewerkers van financiële ondernemingen met cliëntencontact en medewerkers die uit hoofde van hun functie of werkzaamheden op andere wijze te maken hebben met de risico’s van witwassen en terrorismefinanciering.

Koningsveld van, Mr. dr. T.J. (Jan)

Koningsveld van, Mr. dr. T.J. (Jan)

Offshore Kenniscentrum

Jan van Koningsveld is oprichter van het Offshore Kenniscentrum. Ruim 25 jaar werkte Jan als rechercheur bij de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Daar hield hij zich bezig met het voorbereiden en uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken naar allerlei vormen van financieel economische fraude. Deze onderzoeken hebben vaak een internationale component. Jan heeft daardoor ruime ervaring met (buitenlandse) geldstromen, rechtspersonen, trusts, trustkantoren, offshore-dienstverlening en het achterhalen van werkelijke gerechtigden (UBO’s). Bij de FIOD zat Jan in diverse multidisciplinaire onderzoeksteams die onderzoek verrichten naar de georganiseerde misdaad in Nederland.

In het Offshore Kenniscentrum combineert Jan zijn praktijkervaring als FIOD-rechercheur met zijn omvangrijke juridische en wetenschappelijke kennis. Jan is op 7 oktober 2015 gepromoveerd tot doctor aan de Universiteit van Tilburg en aanverwant is zijn proefschrift verschenen: De offshore wereld ontmaskerd: een studie naar aard en omvang van misbruik van offshore vennootschappen. Jan is medio 2017 als deskundige opgeroepen door de Parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies en heeft daaraan deelgenomen.

Het webinar vindt online plaats

 

Interesse? Schrijf u direct in!

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gerelateerde informatie

Leergang Compliance Officer Pro 2019

Leergang Compliance Officer Pro 2019

De Leergang Compliance Officer Pro is het vervolg op de Leergang Compliance Officer (t/m LCO 2019), hierin wordt u opgeleid tot Compliance Professional.

Verbroken geluk III

Verbroken geluk III

Maar toch liet het gevoel van hypocrisie mij niet los. Het verband niet zien tussen je eigen gebruik en het enorme probleem van drugscriminaliteit in Nederland gaat er bij mij niet in. Met ouders die betrokken waren bij drugstransporten en een vriendin die aan zwaar drugsgebruik in de verkeerde scene terecht is gekomen heb ik mijn portie wel gehad. Ouders voor een lange tijd de bak in en mijn jeugdvriendin overleden aan een overdosis. Ik heb me aan het einde van mijn studie voorgenomen, dat ik er iets aan wilde doen...

Verbroken geluk II

Verbroken geluk II

Ik klopte in een achterafsteegje op een grote zware houten deur. De deur ging automatisch van het slot en ik drukte de deur verder open. De hal was gevuld met een lichte rook en ergens verder in het pand dreunde een vage bas van undergroundmuziek. Vage mensen, allemaal zwaar onder invloed van alcohol en drugs hingen in de hal en in de vertrekken tegen de afgebladderde muren. Ik voelde mij helemaal niet op mijn gemak, het leek...

Send this to a friend