< p>

Werkcollege Jaarrekeninglezen en de bestrijding van witwassen

Om zwart of crimineel geld naar de bovenwereld te verplaatsen is een bedrijf als verhuiswagen goed bruikbaar om de oorsprong van de lading te verbergen. De jaarrekening is de pakbon waar duistere geldstromen met creatief boekhouden een witte verpakking krijgen. 

Leer in het AML-werkcollege De jaarrekening en het bestrijden van witwassen verdachte signalen op te sporen in jaarrekeningen. Je leert een jaarrekening te begrijpen, te analyseren en kritisch te beoordelen. Dit stelt je vervolgens in staat om een kritische vragen te stellen en om mogelijke vervolgstappen te zetten in de risicobeoordeling van jouw klanten. Aan het einde van dit werkcollege heb je een helder begrip van de balans, resultatenrekening en het geldstromenoverzicht op jaarrekeningen, hun onderlinge relaties en een sterke fundering voor de uitvoering van risicoanalyse in de praktijk.  

Om verdachte omstandigheden in jaarrekeningen te kunnen opsporen is voldoende financiële kennis nodig. Zo zijn klant- en productrisico’s belangrijke indicatoren bij onderzoeken naar witwassen en terrorismefinanciering binnen organisaties. Voorbeelden van deze risico’s zijn moeilijk waardeerbare goederen en deelnemingen, een ingewikkelde structuur bij rechtspersonen, onverklaarbare handelstransacties en de financiering van activiteiten. Deze indicatoren leer je binnen in dit werkcollege op een praktische en interactieve manier te herkennen.  

Opleidingsdata:   18 januari 2022
Opleidingsduur:   1 dag
Kosten opleiding, incl. toelatingsexamen:
  € 770,00 (vrijgesteld van BTW)
Kosten accommodatie:   De kosten voor de accommodatie zijn bij de prijs inbegrepen.
Overige kosten (optioneel): E-learning € 225,00 (vrijgesteld van BTW)

Programma

Tijden Programma Docent
08:45-09:00 Ontvangst
09:00-12:30 Ochtendprogramma Erwin Heuvelman
12:30-13:15 Lunch
13:15-16:45 Middagprogramma Erwin Heuvelman
16:45-17:00 Evaluatie & Sluiting

Onderwerpen

Korte herhaling van kernelementen uit de jaarrekening(-analyse) 
Typische methoden en technieken en herkennen van witwassignalen in de praktijk 
Vertalen van de signalen uit de analyse naar relevante vragen aan stakeholders 
Behandeling verschillende praktijkcases 
Vorm en inhoud geven aan specifieke persoonlijke leerdoelen op het gebied van jaarrekeninganalyse en witwassen van elke deelnemer 

Het werkcollege Jaarrekeninglezen en het bestrijden van witwassen biedt een nadere verdieping op het financiële jargon en de vaardigheid om kritische vragen te kunnen stellen bij analyse van de verschillende onderdelen van de jaarrekening. Dit werkcollege is daarom interessant voor KYC/CDD analisten en klantonderzoekers die hun basiskennis op het gebied van organisaties en jaarrekeninganalyse willen toepassen in de praktijk.  

Je hebt basiskennis van jaarrekeninglezen en witwasbestrijding of doorloopt eerst de e-learning 

NBC Congrescentrum
Blokhoeve 1
3438 LC Nieuwegein

plan uw route

Omdat we in dit college actief aan de slag gaan, verwachten we dat je basiskennis hebt van jaarrekeninglezen. We toetsen dat door middel van een toelatingstoets. Wij controleren of jij de toets hebt afgerond voor aanvang van het werkcollege en geven jouw cijfer door aan de docent. Heb je de toets niet gehaald, dan kun je wel deelnemen aan het werkcollege, maar we raden je aan de voorbereidende e-learning te bestuderen of de toets nogmaals te proberen. 

Wil je je in dit onderwerp verdiepen voordat je deze toelatingstoets maakt? Dan kun je eerst de elearning “De jaarrekening en het bestrijden van witwassen”  doorlopen.  

In jouw online leeromgeving kun je een certificaat downloaden als je de toelatingstoets succesvol hebt afgerond. 

Na het werkcollege volgt geen examen. Op aanvraag kun je een bewijs van deelname ontvangen. 

Interesse? Schrijf u direct in!

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gerelateerde informatie

Fraude: dat is duidelijk, toch?

Fraude: dat is duidelijk, toch?

Fraude...een onderwerp waar we vaak mee geconfronteerd worden. Dagelijks lezen we in de media immers wel iets over een fraudezaak. Des te opvallender is het, dat het woord fraude slechts één keer in het Wetboek van Strafrecht wordt aangehaald. Hoe zit dat nu eigenlijk? Wat is een hanteerbare definitie? En hoe kun je op de juiste maatregelen komen om het frauderisico te beheersen? Een idee is eens in de huid van een fraudeur kruipen en kijken waar allemaal misbruik van gemaakt kan worden binnen jouw organisatie.

De week van Cynthia

De week van Cynthia

Elke dag zetten onze medewerkers zich met trots en plezier in voor het Nederlands Compliance Instituut. Vooral dit laatste vinden wij heel belangrijk. We willen voor iedereen een leuke werkplek creëren waar naast hard werken ook ruimte is om plezier te hebben met elkaar. Wie zijn onze leuke medewerkers? En wat doen ze allemaal? Maandelijks neemt een van hen je mee in zijn of haar werkweek. Deze maand is het de beurt aan Cynthia Arends, junior compliance officer en compliance adviseur.

Guilty pleasure

Guilty pleasure

Net als bij de film ‘Love actually’ bevatten veel compliance vraagstukken ook meerdere verhaallijnen. Denk hierbij aan de verschillende inzichten met betrekking tot de cryptohandel of de verschillende invalshoeken bij het tegengaan van corruptie. Over een kleine 3 maanden kunnen we Love actually vast en zeker weer zien op TV. Net als de hit: ‘Christmas is all around’, is ook ‘Compliance all around’. Open je ogen en oren en neem deel aan het dagelijkse gesprek hierover.

Send this to a friend