< p>

Jaarrekeninganalyse en crimineel geld

AML-werkcollege: Basis Jaarrekeninganalyse en crimineel geld

Om zwart geld naar de bovenwereld te verplaatsen is een bedrijf als verhuiswagen goed bruikbaar om de oorsprong van de lading te verbergen. De jaarrekening is de pakbon waar duistere geldstromen met creatief boekhouden een witte verpakking krijgen. 

  

Leer in het AML-werkcollege Basis Jaarrekeninganalyse en Crimineel Geld verdachte omstandigheden op te sporen in jaarrekeningen. Je leert een jaarrekening te begrijpen, te analyseren en kritisch te beoordelen. Dit stelt je vervolgens in staat om een kritische analyse te maken en om mogelijke vervolgstappen te zetten in de risicobeoordeling van jouw klanten. Aan het einde van deze module heb je een helder begrip van de balans, resultatenrekening en het geldstromenoverzicht op jaarrekeningen en een sterke fundering voor de uitvoering van risicoanalyse.  

Om verdachte omstandigheden in jaarrekeningen te kunnen opsporen is voldoende financiële kennis nodig. Zo zijn klant- en productrisico’s belangrijke indicatoren bij onderzoeken naar witwassen en terrorismefinanciering binnen organisaties. Voorbeelden van deze risico’s zijn moeilijk waardeerbare goederen en deelnemingen, een ingewikkelde structuur bij rechtspersonen, onverklaarbare handelstransacties en de financiering van activiteiten. Deze indicatoren leer je binnen deze module op een praktische en interactieve manier herkennen.  

 

Startdatum:

17 maart 2021

Opleidingsduur:

1 dag, 09:00-17:30 uur

Studiebelasting:

8 uur

Kosten opleiding:

€ 675,– (vrijgesteld van btw), inclusief voorbereidend studiemateriaal

De volgende onderwerpen worden tijdens de opleiding behandeld:

 • Introductie van het ondernemingsmodel
 • Samenstelling en inzicht in de balans
 • Samenstelling en inzicht in de resultatenrekening
 • Geldstromen
 • Analyse van de jaarrekening
 • Aan de slag met de jaarrekening
Tijden Programma Docent
08:45 – 09:00 Ontvangst
09:00 – 13:00 Introductie van het ondernemingsmodel:

 • Het jaarverslag: samenstelling en organisatievorm
 • De uitgangspunten van de jaarverslaggeving
 • Begroten en budgetteren
Michiel van den Broek
  Samenstelling en inzicht in de balans:

 • Activa posten: indeling en waardering
 • Passiva: eigen en vreemd vermogen, voorzieningen
  Samenstelling en inzicht in de resultatenrekening:

 • Kostensoorten en gedrag (vast/variabel; direct/indirect) en toerekening
 • Afschrijvingssystemen
 • Bronnen opbrengsten
 • Winstbepaling
  Geldstromen:

 • Soorten
 • Uitgaven versus kosten
 • Inkomsten versus opbrengsten
13:00 – 13:30 Pauze
13:30 – 17:30 Analyse van de jaarrekening:

 • Liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit
 • Nut en valkuilen van ratio’s
Michiel van den Broek
Aan de slag met de jaarrekening
17:30  Evaluatie en afsluiting

Het AML-werkcollege Basis Jaarrekeninganalyse en Crimineel Geld biedt een introductie tot het financiële jargon en een start om kritische vragen te kunnen stellen bij analyse van de verschillende onderdelen van de jaarrekening. Dit werkcollege is daarom interessant voor KYC/CDD analisten en klantonderzoekers die basiskennis nodig hebben op het gebied van organisaties en jaarrekeninganalyse.  

Broek van den, M. (Michiel) MSc

Broek van den, M. (Michiel) MSc

Hecht Consult

Na afronding van zijn studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in 1988, heeft Michiel praktische financiële ervaring opgedaan in diverse functies bij onder ander ABN AMRO Bank en KPN. Na een aantal interim opdrachten bij treasury afdelingen, heeft Michiel zich 2005 hoofdzakelijk gericht op het ontwerpen en geven financiële trainingen. Sindsdien heeft hij honderden deelnemers getraind op het gebied van financiële markten, financieel management en bank- & risico management.

De opleiding vindt in een online classroom plaats.

Interesse? Schrijf u direct in!

Deze training is helaas volgeboekt.

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Eric Schuiling

Gerelateerde informatie

Webinar Witwassen met virtuele valuta

Webinar Witwassen met virtuele valuta

Witwassen met virtuele valuta

I’ll be back

I’ll be back

I’ll be back…Focus AFM ook in 2021 op inrichting compliancefunctie, integere en beheerste bedrijfsvoering bij beleggingsondernemingen en beleggingsinstellingen. Wacht niet tot de AFM langskomt om te toetsen, maar onderzoek zelf hoe de compliancefunctie versterkt kan worden. Deze blog gaat in op de eerdere handvatten die de AFM u daarvoor aanreikte om de compliancefunctie te professionaliseren en vult deze verder aan. Must read als u op de uitnodiging van AFM ingaat en u uw compliancefunctie gaat evalueren, zodat deze verder groeit naar een volwassen compliancefunctie.

Ethische besluitvorming en integriteit

Ethische besluitvorming en integriteit

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft op 1 december 2020 het whitepaper 'Ethische besluitvorming en integriteit' gepubliceerd. Het is toegespitst op de bankenpraktijk, maar ook bruikbaar voor andere organisaties die voor complexe dilemma’s staan en die streven naar transparante besluitvorming en uitlegbare besluiten.

Send this to a friend