< p>

NVB reageert op onderzoek FNV naar vertrouwen werknemers in financiële sector

12 mei 2015

Chris Buijink, voorzitter van de NVB, reageert op een onderzoek dat FNV Finance liet doen naar de houding en opvattingen van haar leden, medewerkers in de financiële sector en burgers over de verhoging van salarissen voor topbestuurders. Uit dit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlanders de salarisverhogingen van bestuurders in de financiële sector terug wil draaien. Buijink is niet verbaasd over de resultaten van het onderzoek.

Het onderzoek vertelt onder andere dat een meerderheid van de deelnemers het argument dat de bestuurders naar het buitenland vertrekken, omdat ze daar meer kunnen verdienen, niet vindt kloppen. Ook blijkt dat het vertrouwen in bestuurders in de financiële sector bij 72% is verslechterd. En het vertrouwen in de sector als geheel 67%. Bijna 20% schaamt zich ervoor in de sector te werken en 79% van de werknemers vindt dat er moet worden ingegrepen. Verder vindt bijna 50% dat de reactie van de vakbonden een harde looneis moet zijn en dat er een onafhankelijke ethische commissie moet worden geraadpleegd voor het doorvoeren van salarisverhogingen.

In zijn reactie vertelt Buijink dat hij de emoties begrijpt en hij vindt dat banken zich bewust moeten zijn van het feit dat zij na de crisis door de belastingbetaler zijn gered. ‘Banken hebben nog een lange weg te gaan om het vertrouwen van het publiek te herstellen’, aldus Buijink. Het is echter zo dat het beloningsbeleid een verantwoordelijkheid is van de banken zelf en dat dit is afgesproken in de Code Banken.

Onderzoek FNV Finance

Bron: NVB

Gerelateerde informatie

Leergang Compliance Professional 2021 – Losse opleidingsdagen

Leergang Compliance Professional 2021 – Losse opleidingsdagen

Dé beroepsopleiding voor de compliance professional.

Leergang Compliance Professional Module 1 2021

Leergang Compliance Professional Module 1 2021

Met dit zelfstudiepakket maakt u kennis met de compliance(functie) en integriteit en overige compliancegerelateerde onderwerpen.

Reflectie in actie

Reflectie in actie

De coronacrisis raakt ons allemaal, met name de zorg is momenteel wekelijks in het nieuws. Hoe gaat het met de aanpak van de coronacrisis? En hoe zit het met (werk)druk? Naast deze vragen word er ook met een vergrootglas gekeken naar het bestuur in de zorg. Hoe gaan zij met de huidige situatie om? Wat vraagt de coronacrisis van bestuurders in de zorg? En hoe ziet de toekomst eruit?

Send this to a friend