< p>

Noodzaak EU-brede klokkenluidersbescherming in publieke en private sector

19 oktober 2017

Begin oktober heeft de JURI-commissie (Commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement) de Europese Commissie opgeroepen EU-brede wetgeving aan te nemen om klokkenluiders te beschermen in de publieke en private sector. Transparency International vindt dat klokkenluiders goed beschermd moeten worden: zij dragen bij aan een wereld waarin misstanden worden opgelost, in plaats van weggestopt. Daarom heeft Transparency International haar standpunten ingediend bij de Europese Commissie voor klokkenluidersbescherming in alle landen van Europa. Op 23 oktober zullen de leden van de Europese Commissie tijdens een plenaire vergadering hun stem uitbrengen over de noodzaak van EU-wijde klokkenluidersbescherming.

Klokkenluiders zoals Antoine DeltourZuzana Hlávková en Victor van Wulfen, zijn allemaal geconfronteerd met grote persoonlijke en professionele gevolgen door in het publieke belang melding te maken van corruptie en misstanden. Deze moedige individuen riskeren hun carrière of zelfs juridische stappen tegen hen, alleen door het juiste te doen.

Hoewel sommige EU-landen al een bepaald niveau van klokkenluidersbescherming hebben, heeft de overgrote meerderheid van de landen dat niet. De misstanden die klokkenluiders aankaarten zijn vaak grensoverschrijdend. Verschillende wettelijke beschermingen en de geglobaliseerde aard van de EU-landen betekent dat een EU-breed beschermingsniveau nodig is voor klokkenluiders, zodat gewone mensen die corruptie willen blootleggen en misstanden aan de kaak willen stellen, zich veilig voelen en vrij zijn om zich uit te spreken.

EU-brede klokkenluidersbescherming
De LuxLeaks en de Panama Papers laten zien dat klokkenluiders een belangrijke rol spelen in het aankaarten van misstanden. Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager is minstens 14% van de opgespoorde fraudegevallen te danken aan klokkenluiders. Toch lijkt hun positie in Europa te verslechteren door strengere Europese wetten om bedrijfsgeheimen te beschermen. Om klokkenluiders in Europa te beschermen schreven de Groenen, onder leiding van Dennis de Jong, in het Europees Parlement een ontwerprichtlijn.

Momenteel kent de Europese Commissie enkel klokkenluidersbescherming toe aan EU-personeel. De nieuwe ontwerprichtlijn focust zich daarom op burgers, onderzoeksjournalisten en andere klokkenluiders, die niet in alle lidstaten worden beschermd wanneer zij misstanden met betrekking tot het Europees budget aan het licht willen brengen. Het Parlement heeft de Commissie herhaaldelijk aangesproken om meer bescherming van klokkenluiders te waarborgen.

Juist LuxLeaks heeft aangetoond dat het Europees publiek belang niet gelijkstaat aan de opgetelde nationale belangen van alle EU-lidstaten. Het publieke belang van het ene land kan lijnrecht tegenover dat van de anderen staan. Daarom acht Transparency International het zaak samen te werken aan een gemeenschappelijke minimale standaard die geldt voor alle landen in de gehele Europese Unie.

Oproep van Transparency International
De Europese Commissie stemt op 23 oktober over de noodzaak van EU-brede klokkenluidersbescherming. Transparency International roept de Europese Commissie op om met een voorstel te komen voor een EU-richtlijn over klokkenluidersbescherming. U kunt de EU-brede klokkenluidersbescherming ondersteunen door de petitie te ondertekenen.

Bron: Transparency International

Gerelateerde informatie

Klokkenluider: nazorg gewenst

Klokkenluider: nazorg gewenst

Na jaren strijd worden klokkenluiders sinds 2016 in Nederland wettelijk beschermd en kunnen misstanden worden onderzocht door het Huis voor Klokkenluiders (hierna: Huis). Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak, initiatiefnemer van het Huis, was deze bescherming historisch. Hij stelde het zo: “Mensen die misstanden melden hoeven straks niet meer bang te zijn, mensen die misstanden veroorzaken komen daar straks niet meer mee weg.” Wat Ronald van Raak toen niet kon weten is dat, wanneer de melding is afgehandeld door het Huis, het leed nog niet is geleden.  

Reflectie in actie

Reflectie in actie

De coronacrisis raakt ons allemaal, met name de zorg is momenteel wekelijks in het nieuws. Hoe gaat het met de aanpak van de coronacrisis? En hoe zit het met (werk)druk? Naast deze vragen word er ook met een vergrootglas gekeken naar het bestuur in de zorg. Hoe gaan zij met de huidige situatie om? Wat vraagt de coronacrisis van bestuurders in de zorg? En hoe ziet de toekomst eruit?

Buitenspel: witwassen, corporate governance en het gebrek aan regulering in het voetbal

Buitenspel: witwassen, corporate governance en het gebrek aan regulering in het voetbal

Voetbal en witwassen zijn begrippen die steeds vaker met elkaar worden geassocieerd. Een blik op de krantenkoppen uit het voorjaar van 2019 suggereert dat de sport een criminaliteitsprobleem heeft. Lees in dit artikel van Peter Steenwijk meer over de kwetsbaarheid van de voetbalsector voor de instroom van crimineel geld.

Send this to a friend