< p>

Nieuw gezicht: junior compliance officer Jasmijn Vis

01 oktober 2018

Jasmijn is per 1 juli 2018 in dienst bij NCI als junior compliance officer. Zij is de eerste die volgens het nieuwe inwerktraject werd ingewerkt en inmiddels is ze al volop aan de slag bij het focusteam CDD. Jasmijn deelt haar ervaringen van de afgelopen maanden in een blog;

Vers uit de schoolbanken ben ik 1 juli 2018 begonnen als Junior Compliance Officer bij het Nederlands Compliance Instituut. Samen met Musa Elmas en David Rogozinski bemens ik het CDD-focusteam. Na mijn Master of Science in de Criminologie is deze baan een persoonlijke primeur voor mij. Nog een primeur is mijn deelname aan een nog niet eerder voorgekomen inwerktraject bij het NCI: drie korte stages bij verschillende banken, waar ik veel kon leren. En ik dacht – toch leuk als ik iets over mijn eerste Compliance/CDD-ervaringen kan vertellen.

Meekijken met de experts
Het begon allemaal met een stage van twee weken bij de Rabobank in Zeist. Ik was al gewaarschuwd voor het gebouw door een aantal collega’s – en iedereen die er wel eens komt of is geweest weet vast wat zij bedoelden. Hoge hekken met prikkeldraad, beveiliging bij de poort; ik heb me wel eens meer welkom gevoeld. Gelukkig gold dit alleen voor het gebouw en niet voor de mensen die erin werken, want ik heb me verbaasd over de bereidheid van werknemers om mij te helpen en zaken uit te leggen. Ik kwam terecht op de CDD-afdeling ‘Signalen’, waar medewerkers continue bezig zijn om klantonderzoeken uit te voeren n.a.v. signalen uit o.a. de media. Daarbij kan men bijvoorbeeld een andere risicocategorie toekennen. Erg interessant om met de analisten mee te kijken naar hun onderzoeken en om het speurwerk in o.a. transacties te volgen.

Na het warme bad dat zich Rabobank noemt, was ik toch ietwat zenuwachtig voor de volgende stage: want zou ik het daar ook wel leuk vinden? Simpel gezegd: jazeker. Mijn tweede stage was bij Yapi Kredi Bank te Amsterdam. En waar bij Rabobank duizenden werknemers rondlopen, beslaat de gehele Nederlandse tak van Yapi Kredi één verdieping van de Rembrandttoren. Een kleinere bank heeft zeker zo zijn voordelen, want in plaats van focus op één onderdeel van CDD, zoals bij de Rabobank, ben je als Compliance Officer bij een kleine bank betrokken bij alle processen die er plaatsvinden op dat gebied. Zo heb ik bij Yapi Kredi veel verschillende zaken mogen inzien, zoals het beoordelen van transacties (o.a. op sancties), het onderzoeken van internationale klantgroepen en CDD-handelingen bij trade finance. Wederom interessant en leerzaam!

Ondersteunen met analyses van o.a. wet- en regelgeving
Mijn laatste stage was er een van vier weken bij de Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) – een compleet andere wereld dan een commerciële bank. Deze laatste stage duurde iets langer, zodat ik meer tijd had om bekend te worden met het concept van de bank. FMO is voornamelijk bezig met het opzetten van projecten en investeringen in, zoals ze dat noemen, opkomende markten. En daar komen ineens heel andere risico’s bij kijken, bijvoorbeeld de verwevenheid van private en publieke functies wat veelvoorkomend is in ontwikkelingslanden. Daarnaast kon ik hier de Compliance Officers daadwerkelijk ondersteunen met analyses van o.a. wet- en regelgeving, door bijvoorbeeld te achterhalen wat de nieuwe Wwft nu precies stelt over het vastleggen van de nationaliteit van een UBO, wat de nieuwe definitie van correspondent banking inhoudt en wat de huidige sanctieregelgeving in de praktijk inhoudt. Ook kreeg ik de mogelijkheid om uitgevoerde periodieke reviews te beoordelen.

Raketstart
En met deze laatste mooie ervaring bij FMO zat mijn inwerkavontuur er begin september alweer op. Voor mij waren deze acht weken zeker druk, maar wel een raketstart om mijn kennis op het gebied van CDD op te krikken én een gigantische leerschool. Het is me na deze drie stages duidelijk geworden dat compliance officers betrokken zijn bij een groot deel van de processen binnen een financiële instelling. Ze zijn een vraagbaak voor medewerkers en moeten goed de balans kunnen houden tussen ondersteunen en monitoren enerzijds, en voorkomen dat zij meegezogen worden in de werkzaamheden van de eerste lijn anderzijds.

Joyce van Tuijl, Tahsin Ertan, Björn Schuitemaker, Michelle Rocker en Esther Adema; bedankt voor de mogelijkheid om stage bij jullie te lopen en voor de topbegeleiding die ik heb gekregen. Het was me een genoegen.

Klaargestoomd om vanaf nu advies- en detacheringsopdrachten vanuit mijn rol als Junior Compliance Officer uit het focusteam CDD te vervullen, ga ik met veel enthousiasme aan de slag. Wellicht spreek ik u binnenkort!

Jasmijn Vis

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gerelateerde informatie

Nationaal Anti-Witwascongres 2021

Leergang Compliance Officer 2021

Leergang Compliance Officer 2021

In deze verkorte leergang krijgt u inzicht in het functioneren van de compliancefunctie, het beheersen van compliancerisico‛s en het op adequate wijze behandelen van compliancevraagstukken.

Senior Compliance officer – HDI (Rotterdam)

Senior Compliance officer – HDI (Rotterdam)

Send this to a friend