< p>

Levent Bedrijfsrecherche: terroristische mol actief bij vier grote financiële instellingen in Nederland

18 april 2019

VVD-Kamerlid Roald van der Linde gaat een debat aanvragen bij de Tweede Kamer met minister van Financiën Wopke Hoekstra. Het debat moet gaan over een rapport van Levent Bedrijfsrecherche, waarin dit bedrijf stelt dat zij voor 99,9% zeker is, dat een terroristische mol bij vier grote banken in Nederland heeft gewerkt.

De mol zou op het gebied van internationaal betalingsverkeer aan de slag zijn geweest. Hij had een indrukwekkend CV, maar er bleken gaten en onwaarheden in te zitten. Zo sloeg hij vaste contracten af onder het mom van “ik heb mijn studie nog niet afgerond”, maar blijkt uit navraag dat hij na het eerste jaar nooit meer naar de studie is gekomen. Er is een daderprofiel van deze Somalische persoon opgesteld en dit bleek sterke overeenkomsten te bevatten met het profiel van iemand met een terroristische achtergrond.

Terroristische mollen kunnen infiltreren in financiële instellingen met als doel het verzamelen van informatie over rijke, buitenlandse klanten met het oog op afpersing en chantage.

BNR heeft een aantal banken benaderd over het rapport, maar zij ontkennen dat de man er heeft gewerkt of weigeren om mee te werken. Vanuit de officiële kanalen is er geen bevestiging van dit verhaal, maar een anonieme bron bij een grote financiële instelling meldde dat dit verhaal klopt. De AIVD wil er niets over kwijt.

Roald van der Linde vraagt zich af hoe het komt dat deze persoon eerder bij vier banken heeft kunnen werken, hoe in de praktijk gescreend wordt en of en in hoeverre banken door de overheid worden gesteund bij het screenen van personeel.

Het gesprek met Roald van der Linde is op de website van BNR te beluisteren.

Wilt u meer weten over pre-employment screening? Zie dan het artikel van Musa Elmas & JCP Slaman ‘Ken uw (potentiële) medewerkers’.

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Jasmijn Vis

Gerelateerde informatie

Naïef?

Naïef?

In onze contacten met financiële ondernemingen speelt druk vaak een grote rol. De druk om voor een bepaalde datum een bepaald doel te behalen. In het oog springen hierbij de doelen met betrekking tot het reviewen van CDD-dossiers. Oftewel: een inhaalslag om je klanten aantoonbaar te leren kennen. Een belangrijk punt van aandacht in dit proces wil ik in deze blog aanhalen: de afweging tussen kwantiteit en kwaliteit. 

Pre-employment screening

Musa Elmas en Eric Schuiling in de media: ABN AMRO moet van DNB alle particuliere klanten doorlichten

Musa Elmas en Eric Schuiling in de media: ABN AMRO moet van DNB alle particuliere klanten doorlichten

In het nieuws is het bericht verschenen dat ABN AMRO van DNB alle 5 miljoen particuliere klanten onder de loep moet nemen in de strijd tegen financiële misdrijven. Maar waarom en hoe gaat dit in zijn werk? Musa Elmas en Eric Schuiling gaven gisteren meer achtergrondinformatie in de verschillende media.

Send this to a friend