Europees verbod op binaire opties en restricties voor CFD’s

09 april 2018

De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) heeft maatregelen vastgesteld die retailbeleggers beschermen tegen risicovolle beleggingsproducten.
De overeengekomen maatregelen zijn hier terug te lezen.

Het betreft ten eerste een verbod op binaire opties op de markt te brengen, te verspreiden of te verkopen aan particuliere beleggers. Daarnaast geldt er een verkoopbeperking voor contracts for differences (CFD’s). Dit betreft een beperking van het op de markt brengen, verspreiden of verkopen van CFD’s aan particulier beleggers. Deze beperking bestaat uit hefboomlimieten bij het openen van posities, een ‘margin close out’-regel per rekening, een bescherming tegen negatief saldo per rekening, een bescherming tegen negatief saldo per rekening, een verbod op het gebruik van stimulansen door CFD-aanbieder en een bedrijfsspecifieke risicowaarschuwing die op een gestandaardiseerde manier wordt afgegeven.

De maatregelen zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen de nationale toezichthouders van alle EU-lidstaten. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat op Europees niveau het vermarkten, verspreiden en verkopen van een financieel product wordt verboden.

Bron: AFM

Gerelateerde informatie

VBIN Update Compliance

VBIN Update Compliance

Binnen betaalinstellingen bestaat de behoefte om doorlopend op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op compliancegebied. De VBIN biedt u in samenwerking met het Nederlands Compliance Instituut de VBIN Update Compliance aan waarin toonaangevende sprekers u informeren over enkele relevante onderwerpen.

Kifid breidt uit

Kifid breidt uit

Kifid breidt zijn werkterrein uit. Vanaf heden bedient het Kifid naast consumenten ook kleinere mkb’ers en zzp’ers die een geschil hebben met een bank over hun financiering.

Alle IDD-wetgeving definitief

Alle IDD-wetgeving definitief

Per 1 oktober 2018 moeten marktpartijen voldoen aan de IDD, de Europese Richtlijn voor Verzekeringsdistributie. De afgelopen maand zijn de definitieve wijzigingen van het BGfo en de Vrijstellingsregeling gepubliceerd. Eerder is dit al gebeurd voor de Wft. Daarmee zijn alle normen voortkomend uit de IDD geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving.

Send this to a friend