Europees verbod op binaire opties en restricties voor CFD’s

09 april 2018

De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) heeft maatregelen vastgesteld die retailbeleggers beschermen tegen risicovolle beleggingsproducten.
De overeengekomen maatregelen zijn hier terug te lezen.

Het betreft ten eerste een verbod op binaire opties op de markt te brengen, te verspreiden of te verkopen aan particuliere beleggers. Daarnaast geldt er een verkoopbeperking voor contracts for differences (CFD’s). Dit betreft een beperking van het op de markt brengen, verspreiden of verkopen van CFD’s aan particulier beleggers. Deze beperking bestaat uit hefboomlimieten bij het openen van posities, een ‘margin close out’-regel per rekening, een bescherming tegen negatief saldo per rekening, een bescherming tegen negatief saldo per rekening, een verbod op het gebruik van stimulansen door CFD-aanbieder en een bedrijfsspecifieke risicowaarschuwing die op een gestandaardiseerde manier wordt afgegeven.

De maatregelen zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen de nationale toezichthouders van alle EU-lidstaten. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat op Europees niveau het vermarkten, verspreiden en verkopen van een financieel product wordt verboden.

Bron: AFM

Gerelateerde informatie

Leergang Compliance Professional 2018 (reeds volgeboekt)

Leergang Compliance Professional 2018 (reeds volgeboekt)

Dé beroepsopleiding voor de compliance professional.

Reactie op AFM-consultatie herziene beleidsregel Informatieverstrekking

Reactie op AFM-consultatie herziene beleidsregel Informatieverstrekking

De AFM heeft in februari 2018 marktpartijen uitgenodigd om te reageren op de aanpassing van de beleidsregel Informatieverstrekking. De aanleiding voor de consultatie zijn nieuwe interpretaties van een aantal wettelijke normen en veranderde regelgeving voor informatieverstrekking. Het Nederlands Compliance Instituut heeft een reactie op deze consultatie verstuurd.

AFM: Vooraf ingevulde bedragen beïnvloeden kredietwaardigheidstoets bij telefoonkrediet

AFM: Vooraf ingevulde bedragen beïnvloeden kredietwaardigheidstoets bij telefoonkrediet

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft samen met een telecomaanbieder onderzoek gedaan naar welk effect het vooraf invullen van bedragen heeft op het invulgedrag van klanten. Uit het onderzoek komt naar voren dat de kredietwaardigheidstoets van consumenten minder betrouwbaar wordt als bij de inkomens- en lastentoets de bedragen vooraf zijn ingevuld. Hierdoor lenen klanten mogelijk meer dan ze kunnen betalen.

Send this to a friend