Europees verbod op binaire opties en restricties voor CFD’s

09 april 2018

De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) heeft maatregelen vastgesteld die retailbeleggers beschermen tegen risicovolle beleggingsproducten.
De overeengekomen maatregelen zijn hier terug te lezen.

Het betreft ten eerste een verbod op binaire opties op de markt te brengen, te verspreiden of te verkopen aan particuliere beleggers. Daarnaast geldt er een verkoopbeperking voor contracts for differences (CFD’s). Dit betreft een beperking van het op de markt brengen, verspreiden of verkopen van CFD’s aan particulier beleggers. Deze beperking bestaat uit hefboomlimieten bij het openen van posities, een ‘margin close out’-regel per rekening, een bescherming tegen negatief saldo per rekening, een bescherming tegen negatief saldo per rekening, een verbod op het gebruik van stimulansen door CFD-aanbieder en een bedrijfsspecifieke risicowaarschuwing die op een gestandaardiseerde manier wordt afgegeven.

De maatregelen zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen de nationale toezichthouders van alle EU-lidstaten. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat op Europees niveau het vermarkten, verspreiden en verkopen van een financieel product wordt verboden.

Bron: AFM

Gerelateerde informatie

LCP Module 7: Compliance Risk Management

LCP Module 7: Compliance Risk Management

Dé beroepsopleiding voor de compliance professional.

LCO/LCP Module 2: Compliancefunctie en integere bedrijfsvoering

LCO/LCP Module 2: Compliancefunctie en integere bedrijfsvoering

Deze module geeft u inzicht in taken en aandachtsgebieden van de compliancefunctie.

LCP Module 6: Ethiek en communicatie

LCP Module 6: Ethiek en communicatie

Deze module besteedt aandacht aan integriteit en ethiek en het managen hiervan.

Send this to a friend