Europees verbod op binaire opties en restricties voor CFD’s

09 april 2018

De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) heeft maatregelen vastgesteld die retailbeleggers beschermen tegen risicovolle beleggingsproducten.
De overeengekomen maatregelen zijn hier terug te lezen.

Het betreft ten eerste een verbod op binaire opties op de markt te brengen, te verspreiden of te verkopen aan particuliere beleggers. Daarnaast geldt er een verkoopbeperking voor contracts for differences (CFD’s). Dit betreft een beperking van het op de markt brengen, verspreiden of verkopen van CFD’s aan particulier beleggers. Deze beperking bestaat uit hefboomlimieten bij het openen van posities, een ‘margin close out’-regel per rekening, een bescherming tegen negatief saldo per rekening, een bescherming tegen negatief saldo per rekening, een verbod op het gebruik van stimulansen door CFD-aanbieder en een bedrijfsspecifieke risicowaarschuwing die op een gestandaardiseerde manier wordt afgegeven.

De maatregelen zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen de nationale toezichthouders van alle EU-lidstaten. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat op Europees niveau het vermarkten, verspreiden en verkopen van een financieel product wordt verboden.

Bron: AFM

Gerelateerde informatie

Leergang compliance profit & non-profit

Leergang compliance profit & non-profit

Dé beroepsopleiding om u te specialiseren tot compliance officer profit & non-profit

Leergang Compliance Officer 2019

Leergang Compliance Officer 2019

In deze verkorte leergang krijgt u inzicht in het functioneren van de compliancefunctie, het beheersen van compliancerisico‛s en het op adequate wijze behandelen van compliancevraagstukken.

LCO/LCP Module 4: Toezichthouders

LCO/LCP Module 4: Toezichthouders

Deze module geeft meer inzicht in de werkwijze van de toezichthouders DNB en AFM.

Send this to a friend