< p>

DNB start nieuwe onderzoeken naar de SIRA

26 mei 2017

DNB start 4 nieuwe onderzoeken binnen het thema SIRA. Vanuit verschillende invalshoeken gaat DNB kijken naar het gebruik en de werking van de SIRA.

De systematische integriteitsrisicoanalyse (SIRA) vormt voor financiële ondernemingen de basis voor de integere bedrijfsvoering en draagt bij aan het voorkomen van financieel-economische criminaliteit.

Uit eerdere onderzoeken van DNB komt naar voren dat de vertaling van de SIRA naar de praktijk niet altijd even adequaat is. Financiële ondernemingen zouden gebruik maken van de good practices van DNB, maar de SIRA zou nog onvoldoende benut worden voor de daadwerkelijke afweging en beheersing van de integriteitsrisico’s. Hierbij wijst DNB op het risico dat een goed uitgevoerde SIRA niet leidt tot een goed werkend integriteitsbeleid en blijft de instelling kwetsbaar voor financieel-economische criminaliteit.

In de tweede helft van 2016 is DNB begonnen met onderzoek naar de inhoud van de SIRA’s en de werking ervan in de praktijk. Dit heeft geleid tot een nadere guidance over de ‘integrity risk appetite’. In 2017 gaat DNB verder onderzoeken in hoeverre de SIRA leidt tot een juiste risicoafweging en een passend beheersingsbeleid.

DNB start met 4 onderzoeken naar de doorwerking van de risicoanalyse bij:

  • de ontwikkeling van nieuwe producten bij een selectie van banken;
  • de integriteitscultuur bij banken, verzekeraars en trustkantoren, wanneer zij te maken hebben met ingrijpende organisatorische veranderingen;
  • de initiatieven op het gebied van FinTech bij banken en betaalinstellingen (voortvloeiend uit de aanstaande PSDII);
  • de beheersing van het risico op belangenverstrengeling bij een selectie van pensioenfondsen en zorgverzekeraars.

De financiële instellingen die deel uitmaken van de selectie zullen hierover bericht ontvangen. Later geeft DNB een terugkoppeling aan de betrokken financiële instellingen en een algemene terugkoppeling aan de gehele financiële sector.

Bron: DNB

Gerelateerde informatie

Werkcollege Jaarrekeninglezen en de bestrijding van witwassen

Werkcollege Jaarrekeninglezen en de bestrijding van witwassen

Leer in het werkcollege Jaarrekeninglezen en het bestrijden van witwassen verdachte signalen op te sporen in jaarrekeningen.

Informatieavond Leergang Bestrijding Witwassen

Informatieavond Leergang Bestrijding Witwassen

Informatieavond Leergang Bestrijding Witwassen

Informatieavond Leergang Compliance Officer/ Professional

Informatieavond Leergang Compliance Officer/ Professional

Informatieavond Leergang Compliance Officer/Professional

Send this to a friend