< p>

Dijsselbloem wil verbod op reclame voor bepaalde risicovolle financiële instrumenten

19 september 2016

Minister Dijsselbloem wil dat reclame voor bepaalde risicovolle financiële instrumenten verboden wordt. Dat moet ertoe leiden dat die instrumenten “niet langer onder de aandacht van consumenten worden gebracht”. Dijsselbloem laat dat vrijdag weten in antwoord op Kamervragen. Aanleiding voor de vragen was het bericht over de Belgische toezichthouder, die reclame voor bepaalde cfd’s (contracts for difference) en binaire opties verbiedt. In België mogen de instrumenten nog wel verkocht worden. Frankrijk werkt ook aan een verbod op bepaalde reclame-uitingen.

Dijsselbloem wil een vergelijkbaar verbod in Nederland. Hij gaat in aanloop naar nieuwe Europese regels samen met de AFM bekijken hoe een reclameverbod in Nederland eruit zou moeten zien en voor welke instrumenten het moet gelden.

Binaire opties betalen een vast bedrag uit als de belegger een juiste voorspelling doet over de waardeontwikkeling van een onderliggende waarde, zoals een aandeel of wisselkoers. Indien die voorspelling niet uitkomt, verliest de belegger zijn gehele inleg.

Een ‘contract for difference’ (cfd) is een financieel contract ter verrekening van verschillen tussen de ‘koper’ en de ‘verkoper’, over de betaling van het verschil tussen de prijs van een onderliggende waarde bij opening van het cfd en de prijs van die onderliggende waarde bij beëindiging.

AFM heeft sinds 2014 ruim 50 klachten binnen gekregen over cfd’s en binaire opties. Een groot deel van de klachten ging over buitenlandse aanbieders van deze risicovolle instrumenten. De AFM heeft in haar cfd-rapport uit 2015 opgemerkt dat sommige marktpartijen die cfd’s aanbieden, agressieve of ongepaste verkooptechnieken toepassen. Het gaat daarbij veelal om (vergunninghoudende) beleggingsondernemingen met zetel in een andere lidstaat die via hun Europees paspoort in Nederland actief zijn. Indien dergelijke ondernemingen agressieve of ongepaste verkooptechnieken toepassen, biedt de Wet handhaving consumentenbescherming (Whc) handvatten aan de AFM om in individuele gevallen handhavend te kunnen optreden.

De ESMA heeft een document gepubliceerd waarin vragen en antwoorden zijn opgenomen over de toepassing van het (huidige) MiFID-regime bij de verkoop van cfd’s en andere speculatieve beleggingsproducten aan niet-professionele beleggers. Dit document moet ervoor zorgen dat de nationale toezichthouders op samenhangende en doeltreffende wijze toezicht houden op aanbieders van cfd’s en speculatieve producten, zodat niet-professionele beleggers beter worden beschermd. Voorts verduidelijkt het document de gedragsnormen en organisatorische eisen die deze aanbieders moeten naleven. Ook heeft ESMA recent een waarschuwing gepubliceerd voor niet-professionele beleggers voor bepaalde speculatieve beleggingsproducten, waaronder cfd’s en binaire opties.

Bron: ministerie van Financiën

Gerelateerde informatie

Leergang Compliance Officer Pro 2022

Leergang Compliance Officer Pro 2022

De Leergang Compliance Officer Pro is het vervolg op de Leergang Compliance Officer (vanaf 1-1-2020), hierin wordt u opgeleid tot Compliance Professional.

Leergang Compliance Professional 2022 – Meerdaagse modules

Leergang Compliance Professional 2022 – Meerdaagse modules

Dé beroepsopleiding voor de compliance professional.

Informatieavond Leergang Compliance Officer/ Professional

Informatieavond Leergang Compliance Officer/ Professional

Informatieavond Leergang Compliance Officer/Professional

Send this to a friend