< p>

De nieuwste special over opleiden | Vakblad De Compliance Officer

23 september 2020

Dit is alweer de tweede editie van De Compliance Officer die helemaal in het teken staat van opleiden en leren. De rode draad in deze editie van het vakblad is het thema ‘Leven Lang Ontwikkelen’. Lucia Buijs (manager Kennis & Opleidingen) legt de relatie tussen het idee achter ‘leven lang ontwikkelen en wendbaarheid’. De wendbaarheid die zo nodig bleek afgelopen periode toen we allemaal moesten schakelen naar andere manieren van werken en samenwerken.

Deze wendbaarheid werd ook van ons gevraagd als het gaat over vormen van lesgeven. Net als de rest van de wereld hebben wij in sprongen onszelf ontwikkeld is de digitalisering van onderwijs. In het artikel ‘Een overzicht van online leervormen’ zetten we alle vormen van online leren nog eens op een rijtje.

Compliance Officer in het onderwijs

Sinds 2015 heeft Hogeschool Rotterdam een compliance officer. Dat is bijzonder. Omdat het een van de zeer weinige hogescholen is met deze functie, maar vooral omdat het vanuit wet- en regelgeving geen vereiste is. Gerrit van Hengel, sinds twee jaar de compliance officer van de hogeschool vertelt over de paralellen en verschillen van deze rol binnen de financiële sector en het onderwijs.

De Compliance Officer - opleiden special 2020

De effectiviteit van opleiden

Met opleiden en trainen proberen we allemaal iets te bereiken. Het te leren doel (leerdoel) is één, maar er is meer. Bij bedrijfsopleidingen gaat het uiteindelijk voor een belangrijk deel om de effectiviteit van de opleiding in het werk. Dat meten we nu (nog) niet in de praktijk. We zijn heel blij met de visie en blik van Jolanda Botke hierop. Jolanda promoveert op het onderwerp ’effectiviteit van training’. Het interview met haar geeft aanleiding en inspiratie na te denken over de mogelijkheden de effectiviteit van onze opleidingen verder te ontwikkelen. Motivatie is misschien nog wel een sterkere drijfveer dan we ooit dachten.

Lees de nieuwste editie van De Compliance Officer

Dit en nog veel meer lees je in de nieuwste editie van De Compliance Officer. Lees het vakblad hier online of vraag de papieren versie hier gratis aan.

Gerelateerde informatie

Leren over leren: 70:20:10

Leren over leren: 70:20:10

In de wereld van leren en ontwikkelen wordt vaak het 70:20:10 model van Charles Jennings aangehaald, dit model biedt een framework om naar leren en ontwikkelen te kijken. Maar wat houdt dit model nu in? En wat kun jij of je organisatie ermee? In deze blog vertellen we je meer over het 70:20:10 model.

De nieuwste editie over de Eed/Belofte | Vakblad De Compliance Officer

De nieuwste editie over de Eed/Belofte | Vakblad De Compliance Officer

De nieuwste editie van het vakblad De Compliance Officer staat in het teken van de Eed/Belofte. Zo evalueert Ethicus en advocaat Jonathan Soeharno het fenomeen dat alleen in Nederland een wettelijke verplichting kent. Edgar Karssing en Cora Wielenga presenteren in deze editie de resultaten van een onderzoek naar de impact van de eed/belofte en kernwaarden in de financiële sector.

Leren over leren: reflecteren 

Leren over leren: reflecteren 

Het begin van het jaar is een uitgelezen moment voor reflectie… een cliché, maar zoals zoveel clichés, toch wel met een kern van waarheid. We staan in jaaroverzichten en statistieken en persoonlijke gesprekken stil bij het jaar dat geweest is, en kijken vooruit naar wat komt. In deze blog sta ik stil bij  reflecteren zelf. Wat is reflectie, hoe stimuleer je reflectie en waarom zouden we eigenlijk moeten reflecteren?

Send this to a friend