< p>

De nieuwste editie over de Eed/Belofte | Vakblad De Compliance Officer

08 februari 2021

Deze nieuwste editie van het vakblad De Compliance Officer staat in het teken van de Eed/Belofte. Wat heeft de bankierseed gebracht? Ethicus en advocaat Jonathan Soeharno evalueert een fenomeen dat alleen in Nederland een wettelijke verplichting kent.

De Volksbank ziet de eed als een bevestiging van haar manifest Bankieren met de menselijke maat. Hoe kun je mensen enthousiast maken om zich aan de regels te houden? In het interview met Compliance officer Erik Jan Sattler benadrukt hij het belang van principes in plaats van geboden.

Onderzoek Eed/Belofte

Edgar Karssing en Cora Wielenga presenteren in deze editie de resultaten van een onderzoek naar de impact van de eed/belofte en kernwaarden in de financiële sector. Zij waren sinds het eerste uur fan van de eed of belofte. Als instrument voor cultuurverandering, het vergroten van vertrouwen en om meer vanuit kernwaarden te werken. Maar hun enthousiasme is de afgelopen jaren danig op de proef gesteld. In haar voorwoord van dit vakblad geeft Cora aan dat de eed teveel als een ‘moetje’ wordt gezien: hij wordt ervaren als extern opgelegd en niet zozeer als een gedragen boodschap. Ook wordt zelden een koppeling gemaakt tussen de eed en de eigen kernwaarden van de organisatie. Edgar ziet dat de bankierseed geregeld betekenisvol is afgelegd en dat er als sluitstuk tuchtrecht is. Maar wat gebeurt daartussen? Heeft de eed een betekenisvolle rol gekregen in het dagelijkse werk?

Lees de nieuwste editie van De Compliance Officer

Dit en nog veel meer lees je in de nieuwste editie van De Compliance Officer. Lees het vakblad hier online of vraag de papieren versie hier gratis aan.

Gerelateerde informatie

Uitnodiging voor onderzoek naar kernwaarden en eed/belofte in de financiële sector 

Uitnodiging voor onderzoek naar kernwaarden en eed/belofte in de financiële sector 

In samenwerking met Edgar Karssing (Nyenrode Business Universiteit) voeren wij een onderzoek uit naar kernwaarden en eed/belofte in de financiële sector. Heeft de eed/belofte bijgedragen aan een cultuurverandering? Leveren kernwaarden en eed/belofte een bijdrage aan het vertrouwen in de financiële sector? Welke resultaten zijn er geboekt met de eed/belofte? We hebben een hoop vragen. En die willen we graag beantwoorden. We nodigen je van harte uit om mee te werken aan ons onderzoek. Het beantwoorden van de vragen neemt ongeveer 6 minuten.

Huis voor Klokkenluiders doet onderzoek naar integriteitsbeleid en complianceprogramma’s

Huis voor Klokkenluiders doet onderzoek naar integriteitsbeleid en complianceprogramma’s

Het Huis voor Klokkenluiders is een onderzoek gestart naar het integriteitsbeleid en complianceprogramma’s bij organisaties. Zij wil graag meer inzicht krijgen in de manier waarop organisaties integriteit en compliance inrichten. Vanzelfsprekend gaat de aandacht van het Huis daarbij uit naar een veilig en effectief meldklimaat.

De nieuwste special over opleiden | Vakblad De Compliance Officer

De nieuwste special over opleiden | Vakblad De Compliance Officer

Dit is alweer de tweede editie van De Compliance Officer die helemaal in het teken staat van opleiden en leren. De rode draad in deze editie van het vakblad is het thema 'Leven Lang Ontwikkelen'.

Send this to a friend