< p>

De AFM publiceert factoren die de kwaliteitsgerichte cultuur versterken of belemmeren

09 mei 2019

De AFM heeft onderzoek gedaan onder 1200 medewerkers van de Big4 accountantskantoren. Dit in het kader van het toezicht op kwaliteit dat de AFM op grond van de Wta uitoefent.

De AFM heeft de deelnemers 20 factoren voorgelegd en gevraagd welke factoren van hun betreft invloed zouden hebben op de kwaliteitsgerichte cultuur van de organisatie. Het betreft zodoende de perceptie van de ondervraagde medewerkers, het werkelijke effect is niet gemeten. Op basis van de resultaten van het onderzoek heeft de AFM een top 10 van factoren vastgesteld die een redelijke tot hoge impact hebben op de kwaliteitsgerichtheid van de cultuur. Voorbeelden hiervan zijn tijd voor reflectie en tijdige informatieverstrekking in het controleteam.

Het is opvallend dat op basis van dit onderzoek voorbeeldgedrag van bestuurders lage tot een redelijke impact hebben op de cultuur. De AFM heeft een poster met de 20 factoren gepubliceerd en een korte notitie van het onderzoek gepubliceerd. De AFM heeft aangegeven dat de resultaten van dit onderzoek een methode vormen die andere accountantskantoren kan gebruiken om prioriteiten te bepalen in de stappen die gezet kunnen worden in de richting van een meer kwaliteitsgerichte cultuur.

Lees hier verder voor het volledige bericht.

Bron: AFM

Gerelateerde informatie

Buitenspel: witwassen, corporate governance en het gebrek aan regulering in het voetbal

Buitenspel: witwassen, corporate governance en het gebrek aan regulering in het voetbal

Voetbal en witwassen zijn begrippen die steeds vaker met elkaar worden geassocieerd. Een blik op de krantenkoppen uit het voorjaar van 2019 suggereert dat de sport een criminaliteitsprobleem heeft. Lees in dit artikel van Peter Steenwijk meer over de kwetsbaarheid van de voetbalsector voor de instroom van crimineel geld.

Signalenmonitor van de AFM: een indruk van vragen en mogelijke meldingen van misstanden bij financiële ondernemingen

Signalenmonitor van de AFM: een indruk van vragen en mogelijke meldingen van misstanden bij financiële ondernemingen

De AFM heeft de signalenmonitor gepresenteerd over het eerste half jaar van 2019. In deze signalenmonitor geeft de AFM een toelichting op vragen en signalen die ze van consumenten en professionals hebben ontvangen.

AFM trends 2020: “Goed toezicht begint bij goed inzicht”

AFM trends 2020: “Goed toezicht begint bij goed inzicht”

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft met ‘Trendzicht 2020’ haar jaarlijkse analyse losgelaten op de trends en ontwikkelingen in de financiële markten. Wij hebben de vijf belangrijke trends en drie onderwerpen die aansluiten bij drie overkoepelende thema’s die van belang zijn in het toezicht van de AFM opgesomd.

Send this to a friend