< p>

De AFM publiceert factoren die de kwaliteitsgerichte cultuur versterken of belemmeren

09 mei 2019

De AFM heeft onderzoek gedaan onder 1200 medewerkers van de Big4 accountantskantoren. Dit in het kader van het toezicht op kwaliteit dat de AFM op grond van de Wta uitoefent.

De AFM heeft de deelnemers 20 factoren voorgelegd en gevraagd welke factoren van hun betreft invloed zouden hebben op de kwaliteitsgerichte cultuur van de organisatie. Het betreft zodoende de perceptie van de ondervraagde medewerkers, het werkelijke effect is niet gemeten. Op basis van de resultaten van het onderzoek heeft de AFM een top 10 van factoren vastgesteld die een redelijke tot hoge impact hebben op de kwaliteitsgerichtheid van de cultuur. Voorbeelden hiervan zijn tijd voor reflectie en tijdige informatieverstrekking in het controleteam.

Het is opvallend dat op basis van dit onderzoek voorbeeldgedrag van bestuurders lage tot een redelijke impact hebben op de cultuur. De AFM heeft een poster met de 20 factoren gepubliceerd en een korte notitie van het onderzoek gepubliceerd. De AFM heeft aangegeven dat de resultaten van dit onderzoek een methode vormen die andere accountantskantoren kan gebruiken om prioriteiten te bepalen in de stappen die gezet kunnen worden in de richting van een meer kwaliteitsgerichte cultuur.

Lees hier verder voor het volledige bericht.

Bron: AFM

Gerelateerde informatie

Reflectie in actie

Reflectie in actie

De coronacrisis raakt ons allemaal, met name de zorg is momenteel wekelijks in het nieuws. Hoe gaat het met de aanpak van de coronacrisis? En hoe zit het met (werk)druk? Naast deze vragen word er ook met een vergrootglas gekeken naar het bestuur in de zorg. Hoe gaan zij met de huidige situatie om? Wat vraagt de coronacrisis van bestuurders in de zorg? En hoe ziet de toekomst eruit?

De nieuwste editie over de Eed/Belofte | Vakblad De Compliance Officer

De nieuwste editie over de Eed/Belofte | Vakblad De Compliance Officer

De nieuwste editie van het vakblad De Compliance Officer staat in het teken van de Eed/Belofte. Zo evalueert Ethicus en advocaat Jonathan Soeharno het fenomeen dat alleen in Nederland een wettelijke verplichting kent. Edgar Karssing en Cora Wielenga presenteren in deze editie de resultaten van een onderzoek naar de impact van de eed/belofte en kernwaarden in de financiële sector.

Wie zoet is krijgt lekkers? 

Wie zoet is krijgt lekkers? 

Afgelopen week publiceerde DNB een aanwijzingsbesluit met betrekking tot de MUFG Bank. In dit besluit komt een aantal zeer interessante aandachtspunten naar voren waar wij als compliance officers veel van kunnen leren. Misschien niet zo’n heel fijn cadeautje, met name niet voor MUFG Bank, maar wel zeer waardevol. In deze blog besteed ik graag aandacht aan het herziene handhavingsbeleid van DNB en AFM en de leerpunten die we uit dit gepubliceerde aanwijzingsbesluit kunnen opmaken.

Send this to a friend