< p>

De AFM publiceert factoren die de kwaliteitsgerichte cultuur versterken of belemmeren

09 mei 2019

De AFM heeft onderzoek gedaan onder 1200 medewerkers van de Big4 accountantskantoren. Dit in het kader van het toezicht op kwaliteit dat de AFM op grond van de Wta uitoefent.

De AFM heeft de deelnemers 20 factoren voorgelegd en gevraagd welke factoren van hun betreft invloed zouden hebben op de kwaliteitsgerichte cultuur van de organisatie. Het betreft zodoende de perceptie van de ondervraagde medewerkers, het werkelijke effect is niet gemeten. Op basis van de resultaten van het onderzoek heeft de AFM een top 10 van factoren vastgesteld die een redelijke tot hoge impact hebben op de kwaliteitsgerichtheid van de cultuur. Voorbeelden hiervan zijn tijd voor reflectie en tijdige informatieverstrekking in het controleteam.

Het is opvallend dat op basis van dit onderzoek voorbeeldgedrag van bestuurders lage tot een redelijke impact hebben op de cultuur. De AFM heeft een poster met de 20 factoren gepubliceerd en een korte notitie van het onderzoek gepubliceerd. De AFM heeft aangegeven dat de resultaten van dit onderzoek een methode vormen die andere accountantskantoren kan gebruiken om prioriteiten te bepalen in de stappen die gezet kunnen worden in de richting van een meer kwaliteitsgerichte cultuur.

Lees hier verder voor het volledige bericht.

Bron: AFM

Gerelateerde informatie

Het Huis voor klokkenluiders publiceert de eerste twee onderzoeksrapporten

Het Huis voor klokkenluiders publiceert de eerste twee onderzoeksrapporten

Op 1 mei heeft het Huis voor klokkenluiders de eerste twee onderzoeksrapporten gepubliceerd. Beide onderzoeken zijn gericht op de bejegening van een melder. Het betreft werknemers die na het doen van een melding werden ontslagen.

Huis voor klokkenluiders over 2018

Huis voor klokkenluiders over 2018

Het Huis voor klokkenluiders heeft haar jaarverslag over 2018 gepubliceerd. In haar jaarverslag blikken ze niet alleen terug op het aantal adviesaanvragen en verzoeken tot onderzoek, maar gaan ze ook in op de interne herstart die het Huis in 2018 heeft ingezet. Het Huis bestaat uit een afdeling advies, een afdeling onderzoek, een afdeling preventie en een stafafdeling.

Nieuws van de AFM

Nieuws van de AFM

Wij hebben het nieuws van de AFM samengevat. Lees nu over het verantwoord gebruik van technologie en data, het vierde voortgangsrapport Uniform Herstelkader Rentederivaten en de evaluatie MiFID 2.

Send this to a friend