< p>

Dat is schrikken! 

01 oktober 2020

De afgelopen maanden hebben de meeste mensen waar ze konden thuis gewerkt. En los van wat geplande online overleggen zal een groot aantal mensen vinden dat ze in de tussentijd behoorlijk goed hebben kunnen doorwerken. Mits er natuurlijk geen kinderen of andere afleidingen aandacht vroegen tussendoor. Ik vond (en vind) het heerlijk om lekker geconcentreerd aan het werk te zijn. 

In september een paar voorzichtige eerste dagen op kantoor, was het vaak ook wel weer even wennen. Ben je net geconcentreerd bezig in een bijna leeg gebouw, staat er ineens een collega naast je. Omdat je denkt dat je alleen was, vlieg je op dat moment van schrik bijna tegen het plafond aan. Ik ben vast niet de enige die dit de afgelopen tijd heeft meegemaakt. 

Zo is het ook met het bijblijven op het gebied van compliance en integriteit. De wereld draait door. Ook al concentreer jij je gedurende een tijdje op slechts één of enkele onderwerpen, de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Ook buiten jouw tijdelijk beperkte scope. Dan is het soms nog wel eens schrikken: wat heb ik allemaal gemist? En hoe zorg ik er nu voor dat ik in korte tijd weer uptodate ben? 

Compliance Update 2020

Omdat we dit gevoel ook los van corona-tijden herkennen, organiseert het Nederlands Compliance Instituut al jaren de Compliance Update. In deze vaak tweedaagse sessie komen allerlei onderwerpen en actuele ontwikkelingen langs, zodat je na deze twee dagen weer helemaal bijgepraat bent. 

Zoals je van het Nederlands Compliance Instituut mag verwachten zetten wij tijdens de Compliance Update alleen doorgewinterde docenten voor de groep, die vanuit de praktijk weten hoe de hazen lopen. Want die pragmatische ervaringen is waar wij als compliance officers op zitten te wachten in zo’n sessie. Geen theoretische verhandelingen over wat had kunnen zijn, maar pragmatische, direct toepasbare kennis. 

Actuele onderwerpen

Ook dit jaar zijn we er naar onze mening weer in geslaagd een aantrekkelijk programma samen te stellen. We trappen af met de laatste winnaar van de Compliance Award: Geert Vermeulen. Geert neemt ons mee in zijn analyse van de impact van de coronacrisis op het compliance werkveld. Wat is er allemaal veranderd? Welke actuele ontwikkelingen zien we? En waar kunnen we als compliance officer allemaal rekening mee houden? Een voorproefje van hetgeen Geert gaat belichten vind je in zijn bijdrage als thought leader op de site van de VCO. 

Na deze kick-off vervolgt Musa Elmas met het belichten van de ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving, aangezien deze voor een groot gedeelte bepalen hoe de beheersing van CDD risico’s in Nederland gestalte krijgt. In het tweede gedeelte van zijn bijdrage gaat Musa in op verhalen en ervaringen in de praktijk. Welke uitdagingen komen we in de praktijk tegen en hoe kunnen we daar als compliance officers op reageren? 

Ab Otten vervolgt het programma met een bijdrage over het uiterst relevante en actuele onderwerp ‘fiscale integriteit’. Dit onderwerp, dat de nieuwsbulletins regelmatig haalt, daagt veel compliance officers uit. Want wie heeft er voldoende verstand van fiscaliteiten om de handelingen van de onderneming goed te kunnen beoordelen? En is deze kennis nodig of kun je er ook op een andere manier tegenaan kijken? 

Na een pauze, volgt het laatste onderdeel van deze intensieve dag. In dit laatste onderdeel gaan we in op compliance monitoring in de praktijk. Waar lopen compliance officers tegenaan? Welke impact heeft de coronacrisis op compliance monitoring werkzaamheden? Hoe kunnen we als compliance officers hier adequaat op reageren? Ik kijk ernaar uit om alle de ervaringen, kennis en suggesties van de aanwezige deelnemers te verzamelen en met elkaar te vertalen naar bruikbare adviezen. Vanzelfsprekend voeg ik hier mijn eigen ervaringen als docent voor deze module in de Leergang Compliance Professional ook aan toe. 

Op de tweede dag trapt Noëlle Wijnstekers de Update af met een overzicht van ontwikkelingen op het gebied van financiële wet- en regelgeving, waarin zij haar specialiteit, zorgplichtvanzelfsprekend wat extra aandacht geeft. Ook betrekt Noëlle actuele jurisprudentie in haar presentatie waardoor ook deze bijdrage weer in het teken staat van praktische toepasbaarheid van actuele ontwikkelingen. 

En last but not least belicht Bas Maat het onderwerp Compliance en Innovatie. Met de recente actualisatie van het programma van de Leergang Compliance Professional is dit onderdeel aan deze leergang toegevoegd. In de huidige uitdagende marktomstandigheden zijn veel compliance officers betrokken bij innovatie van nieuwe product-marktcombinaties. Hierin speelt IT en data science vaak een zware rol. Bas belicht deze ontwikkelingen en geeft praktische handvatten waar compliance officers in de uitdagende praktijk van alledag wat aan hebben. 

Al met al belooft ook dit jaar de Compliance Update een waardevolle bijdrage te leveren voor elke compliance officer die ziet dat je eigenlijk nauwelijks alle ontwikkelingen zelf kunt bijbenen. Wat fijn dat er dan een mogelijkheid wordt geboden om in een prettige omgeving in een korte tijd weer helemaal up to date te zijn. 

De twee geplande edities van de Update Compliance reeds volgeboekt. Maar er blijkt meer belangstelling te zijn. Daarom organiseren we een derde serie van twee dagen op 27 januari en 10 februari. De Update Compliance vindt geheel online plaats in onze online classroom. Ben jij er ook bij? Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Eric Schuiling

Gerelateerde informatie

compliance trainee

compliance trainee

Informatieavond Leergang Bestrijding Witwassen

Informatieavond Leergang Bestrijding Witwassen

Informatieavond Leergang Bestrijding Witwassen

Informatieavond Leergang Compliance Officer/ Professional

Informatieavond Leergang Compliance Officer/ Professional

Informatieavond Leergang Compliance Officer/Professional

Send this to a friend