< p>

Blik vooruit

15 februari 2021

Achteraf hadden we het misschien beter op een andere manier kunnen aanpakken. Of achteraf gezien hebben we het beste ervan gemaakt onder de omstandigheden. Achteraf is er altijd voldoende te zeggen. In het noordoosten van ons land hebben ze daar een mooi gezegde voor, iets met een koe. 

Vooraf adviseren

Wil je jezelf onderscheiden, bijvoorbeeld als compliance officer, dan is het goed eens na te denken over de vraag hoe je van ‘achteraf verklaren’ naar ‘vooraf adviseren’ komt. Want regeren, ook als het gaat om het besturen van een organisatie, is vooruitzien. In deze blog geef ik een aantal tips over hoe je als compliance officer hier een waardevolle bijdrage kunt leveren door je goed in te lezen op relevante ontwikkelingen in de toekomst. Heb je aanvullingen? Je bent meer dan welkom om deze kenbaar te maken als reactie op deze blog. 

In de toekomst liggen de kansen, aan het verleden kunnen we niets meer veranderen. Hoewel, als het gaat om de interpretatie van het verleden natuurlijk wel. Zijn er misschien ontwikkelingen te bespeuren, die zich ook in de toekomst kunnen doorzetten? Dat is een mooi beginpunt voor het kijken naar de toekomst. De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent”, zei Mahatma Ghandi al eens. Maar ook Nelson Mandela had het scherp voor ogen: “Het doel van het bestuderen van de geschiedenis is niet om het menselijk handelen te bespotten, noch om erover te huilen of om het te haten, maar om het te begrijpen en er hopelijk dan van te leren voor onze toekomst.” 

Trends volgen

Er zijn talloze instanties die dit soort trends bestuderen en er vervolgens iets over schrijven. Denk alleen maar eens aan De Toezicht Vooruitblik van DNB (de versie van dit jaar verschijnt in februari 2021) en de Agenda van de AFM als financiële toezichthouders. Maar ook andere partijen zoals bijvoorbeeld de FATFOECDEBAESMAEBFNVBhet Verbond van Verzekeraars, het Nederlands Compliance Instituut en de Expertbibliotheek publiceren regelmatig allerlei nieuwsberichten, onderzoeken en artikelen. Hieruit zijn de voor jouw organisatie relevante trends goed te filteren, zodat je daar in jouw advisering je voordeel mee kunt doen. 

Financiële wet- en regelgeving

Op het gebied van financiële wet- en regelgeving kun je je natuurlijk ook telkens weer laten verrassen wat er in de Staatscourant wordt gepubliceerd. Wil je als organisatie klaar zijn voor het adequaat implementeren van de wijzigingen in wet- en regelgeving, zul je je er toch eerder in moeten verdiepen. Maar waar vind je nu al deze informatie? Om te beginnen zou je je kunnen abonneren op de nieuwsbrieven van de toezichthouders DNB en AFM, waarin relevante wijzigingen worden aangekondigd. Je kunt ook de wetgevingskalender van de overheid opslaan als favoriet. Je kunt met de functie ‘uitgebreid zoeken’ op deze website veel relevante wetgeving in wording vinden onder het beleidsonderwerp ‘Financiën – Financieel toezicht’. Maar ook de Eerste en Tweede Kamer zelf maken via hun websites inzichtelijk wat er gebeurt op het vlak van nieuwe wet- en regelgeving. 

Wil je nog een stapje verder gaan en als organisatie invloed uitoefenen op toekomstige wet- en regelgeving? Ook daarin is voorzien! Je kunt je visie op wet- en regelgeving in wording kenbaar maken aan de overheid via een speciaal hiervoor opgezette website. Zelfs abonneren op nieuw uitgezette consultaties is via deze site mogelijk. 

Netwerk vergroten

Mijn laatste tip om goed op de hoogte te blijven is om je netwerk te vergroten, bijvoorbeeld via LinkedIn. Je ziet zo dagelijks berichten langskomen van mensen dichtbij of zelfs uit jouw netwerk. Vaak gaan deze berichten over ook voor jou interessante artikelen of studies.  

Er is meer dan voldoende informatie om jouw toegevoegde én toekomstgerichte waarde als compliance officer te laten blijken. Een geweldige mogelijkheid om niet alleen achteraf vast te stellen dat de organisatie de integriteitsrisico’s beter kan beheersen, maar ook adequaat te kunnen adviseren over de ontwikkelingen waarmee de organisatie in de (nabije) toekomst te maken gaat krijgen. 

Ik wens je hierbij veel succes! 

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gerelateerde informatie

Leergang Compliance Professional 2021 – Losse opleidingsdagen

Leergang Compliance Professional 2021 – Losse opleidingsdagen

Dé beroepsopleiding voor de compliance professional.

Podcast: Compliance adviseert

Podcast: Compliance adviseert

Edgar Karssing van de Nyenrode Business Universiteit en Cora Wielenga van het Nederlands Compliance Instituut voerden een onderzoek uit naar hoe de eed wordt beleefd, wat instellingen doen om de eed blijvend onder de aandacht te houden. Erik Reissenweber van de podcast: Compliance adviseert is het gesprek met Cora en Edgar over dit onderwerp aangegaan. In deze podcast vertellen zij wat in hun beleving met de eed zou moeten gebeuren om de impact ervan op de integriteit van organisaties te vergroten.

Nationale Compliance Award 2020 toegekend aan Erik Reissenweber

Nationale Compliance Award 2020 toegekend aan Erik Reissenweber

Erik Reissenweber heeft de Nationale Compliance Award 2020 gewonnen. Hij ontving de prijs uit handen van oud-winnaar Geert Vermeulen. "Ik ben er erg trots op dat de jury, die bestaat uit zeer vooraanstaande deskundigen - die ik graag eens in de podcast wat vragen zou willen stellen - de podcast Compliance Adviseert zo waardeert. Een mooie stimulans om er verder mee te gaan en het vak Compliance in al zijn facetten zo mooi mogelijk te belichten."

Send this to a friend