< p>

Bekentenissen van een Curling Compliance Officer: over de verantwoordelijkheid van compliance op de juiste plaats krijgen

28 mei 2019

Wellicht heeft u, net als ik na een aflevering van de Luizenmoeder in februari dit jaar ook voor het eerst de term curling ouders gehoord. Ik kende deze term niet. Het bleek al in 2004 bedacht door de Deense psycholoog Bent Hougaard. Het betekent zoveel dat curling ouders alle hobbels voor hun kinderen wegnemen om zoveel mogelijk teleurstellingen te voorkomen. Ik had er meteen een beeld bij. En een oordeel ook: belachelijk dat ouders dat doen. Je kunt dan toch bedenken dat je daar geen leuke en zelfstandige kinderen van krijgt?

Een tijdje later kwam ik onderstaand tegeltje tegen op het internet met daarop de kenmerken van curling ouders. Ik nam het even door. Wellicht om te bewijzen dat ik vooral zelf geen curling ouder ben.

Zelfredzaamheid?
Tot mijn schrik moest ik bekennen dat ik aan behoorlijk veel kenmerken voldoe. We brengen onze kinderen van acht en tien bijna altijd met de auto weg. Wij denken aan hun schooltassen (dan kunnen ze het ook niet vergeten). Ze hoeven niet veel te doen in het huishouden, alleen hun kamer opruimen tijdens de schoolvakanties. Verder vind ik het ook erg leuk om me te bemoeien met het huiswerk. Ik overhoor niet alleen, maar help ze met hun boekbesprekingen en bereid het liefste hun spreekbeurt voor. Ik praat ook vast veel van hun gedrag goed. Sinds ik dit tegeltje las, smeren ze hun eigen brood. Dat dan weer wel.

Het was een pijnlijk inzicht dat ik toch te veel de vloer aan het plaveien was voor onze kinderen, terwijl ik weet dat het niet verstandig is. Kinderen moeten hun eigen fouten maken, hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Zo worden ze zelfredzaam. En ik moet bekennen dat ik tot inzicht kwam dat ik niet alleen een curling ouder ben, maar ook neigingen heb van een curling compliance officer. En dat ik daarin niet de enige ben.

Eerstelijnsverantwoordelijkheid
Ik zie rondom mij heen veel compliance officers die wel graag zouden willen dat de eerste lijn haar verantwoordelijkheid pakt, maar ondertussen uit de beste bedoelingen de eerste lijn de kans niet eens geven. Om de organisatie te beschermen tegen risico’s, allemaal uit de beste bedoelingen, nemen zij het heft in eigen hand. Als compliance officer heb je verstand van nieuwe wet- en regelgeving of idealiter van waarde gestuurd werken. Je kunt daardoor heel goed zelf het beleid opstellen. En omdat je dit beleid maakt, kun je het ook goed zelf uitleggen aan de business. Terwijl dat eigenlijk allemaal eerstelijnsverantwoordelijkheden zijn. Als wij vanuit de tweede lijn graag willen dat de eerste lijn beter haar verantwoordelijkheid pakt, moeten wij wellicht de eerste lijn de kans geven om fouten te maken en het zelf op te pakken. Zo lang wij curling compliance blijven voortzetten wordt het erg lastig om de eerste lijn de verantwoordelijkheid te laten pakken. Het is dus net als opvoeden, het gaat over loslaten. Hartstikke lastig, net als bij opvoeden. Maar uiteindelijk wel duurzamer dan zelf de gaten blijven dichten.

Vanzelfsprekend gaat het niet bij alle organisaties zoals hierboven beschreven. In sommige organisaties pakt de eerste lijn het namelijk echt helemaal zelf op, en kan de compliancefunctie de echte tweedelijnstaken oppakken: adviseren, monitoren en rapporteren.

Maar, mocht u aan het twijfelen geslagen zijn of u wellicht ook neigingen heeft van een curling compliance officer, dan kunt u dat nog even checken in onderstaand lijstje.

Cora Wielenga

Cora Wielenga schreef samen met Hanne Wanders een artikel over de verschuiving van de verantwoordelijkheid van tweede naar eerste lijn in de context van het compliancesysteem van organisaties. Dit artikel werd gepubliceerd in het Jaarboek Compliance 2019.

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Gerelateerde informatie

Wie klopt er aan bij de vertrouwenspersoon?

Wie klopt er aan bij de vertrouwenspersoon?

In deze blog wil ik graag stil staan bij een vooroordeel dat ik zelf had over de mensen die aankloppen bij een vertrouwenspersoon. Hoewel ik niet trots ben op het hebben van vooroordelen, vind ik het toch goed om te delen, juist omdat meer mensen dit vooroordeel hebben en ik het heel graag wil ontzenuwen.

Wat valt er te leren van grote strategen?

Wat valt er te leren van grote strategen?

Het altijd krijgen van precies dat wat jij wilt is niet gezond. Dat zien we natuurlijk niet alleen maar in de huiselijke of zakelijke omgeving, maar ook in meer geopolitieke zin. Dat maakte mij nieuwsgierig. Zouden we als compliance officers, die toch ook regelmatig te maken hebben met meningsverschillen, nu wat kunnen leren van deze geopolitieke bewegingen?

Het zal toeval zijn; DNB de Blade Runner van de AI toepassingen?

Het zal toeval zijn; DNB de Blade Runner van de AI toepassingen?

Deze week werd bekend dat Rutger Hauer was overleden. Voor velen bekend van de televisieserie Floris, maar in de rest van de wereld veel bekender door zijn rol in de eerste Blade Runner film.
Waar ging de film ook alweer over? In de film speelt Rutger Hauer de rol van Roy Batty, een Nexus-6 robot die te boek staat als menselijke replicant zonder emoties en empathie.

Send this to a friend