< p>

Basel Committee publiceert vernieuwde guidelines inzake anti-witwassen en terrorismefinanciering

10 mei 2014

Het Basel Committee on Banking Supervision heeft vernieuwe guidelines inzake anti-witwassen en terrorismefinanciering gepubliceerd.

In 2001 had het Basel Committee het baanbrekende rapport ‘Customer Due Diligence for Banks’ gepubliceerd. In navolging van dit rapport verscheen in 2004 het rapport ‘Consolidated KYC’ Management. De vernieuwde guidelines zijn vervat in het rapport ‘Sound management of risks related to money laundering and financing of terrorism’. Het rapport is in januari 2014 gepubliceerd. Naast de actualisatie van de voorgaande guidelines, is aansluiting bij de herziene FATF-aanbevelingen (februari 2012) een belangrijk motief geweest voor de nieuwe guidelines.

In de nieuwe guidelines valt op dat een aantal specifieke thema’s worden geadresseerd, zoals:

– Three lines of defence model
– Rol van groepsmaatschappijen en grensoverschrijdende activiteiten
– Rol van de toezichthouders
– Introductie
– Correspondent banking activiteiten

U kunt het rapport hier raadplegen.

Gerelateerde informatie

Leergang Compliance Professional 2021 – Losse opleidingsdagen

Leergang Compliance Professional 2021 – Losse opleidingsdagen

Dé beroepsopleiding voor de compliance professional.

Leergang Compliance Professional Module 1 2021

Leergang Compliance Professional Module 1 2021

Met dit zelfstudiepakket maakt u kennis met de compliance(functie) en integriteit en overige compliancegerelateerde onderwerpen.

Podcast: Compliance adviseert

Podcast: Compliance adviseert

Edgar Karssing van de Nyenrode Business Universiteit en Cora Wielenga van het Nederlands Compliance Instituut voerden een onderzoek uit naar hoe de eed wordt beleefd, wat instellingen doen om de eed blijvend onder de aandacht te houden. Erik Reissenweber van de podcast: Compliance adviseert is het gesprek met Cora en Edgar over dit onderwerp aangegaan. In deze podcast vertellen zij wat in hun beleving met de eed zou moeten gebeuren om de impact ervan op de integriteit van organisaties te vergroten.

Send this to a friend