Alle IDD-wetgeving definitief

05 juli 2018

Per 1 oktober 2018 moeten marktpartijen voldoen aan de IDD, de Europese Richtlijn voor Verzekeringsdistributie. De afgelopen maand zijn de definitieve wijzigingen van het BGfo en de Vrijstellingsregeling gepubliceerd. Eerder is dit al gebeurd voor de Wft. Daarmee zijn alle normen voortkomend uit de IDD geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving.

Een van de opgenomen wijzigingen in het BGfo is dat het IPID mag worden verstrekt via de website, mits de klant hier expliciet toestemming voor heeft gegeven.
Ook is opgenomen dat een verzekeraar een cliënt moet informeren over de aard van de vergoeding die haar werknemers ontvangen, wanneer zij financiële diensten verlenen met betrekking tot schadeverzekeringen.
Met de nieuwe vrijstellingsregeling vervalt de oude uitzondering voor partijen die bemiddelen in verzekeringen in aanvulling op een goed of dienst, zoals reisbureaus en autoverhuurbedrijven. De IDD brengt nieuwe voorwaarden voor een vrijstelling van de vergunningplicht.

Uitvoeringsverordeningen
Eerder zijn de drie direct werkende Uitvoeringsverordeningen gepubliceerd. Dit betreft:

Raadpleeg voor een overzicht van de belangrijkste wijzigingen de factsheets per norm.

Bron: AFM

Gerelateerde informatie

VBIN Update Compliance

VBIN Update Compliance

Binnen betaalinstellingen bestaat de behoefte om doorlopend op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op compliancegebied. De VBIN biedt u in samenwerking met het Nederlands Compliance Instituut de VBIN Update Compliance aan waarin toonaangevende sprekers u informeren over enkele relevante onderwerpen.

Kifid breidt uit

Kifid breidt uit

Kifid breidt zijn werkterrein uit. Vanaf heden bedient het Kifid naast consumenten ook kleinere mkb’ers en zzp’ers die een geschil hebben met een bank over hun financiering.

LCO/LCP Module 4: Toezichthouders

LCO/LCP Module 4: Toezichthouders

Deze module geeft meer inzicht in de werkwijze van de toezichthouders DNB en AFM.

Send this to a friend