< p>

Afrekenen met een oude cultuur

16 december 2018

Afgelopen week heeft de rechter een uitspraak gedaan in de zaak rondom het trustkantoor Caute Management, waarbij de onvrede over oude gedragingen in de financiële sector nog eens duidelijk werd gemaakt. De financiële sector behoort integer en betrouwbaar te zijn, maar de maatschappelijke onvrede blijft aanwezig zolang er geen orde op zaken gesteld wordt en gedragingen uit het verleden niet afgesloten zijn.

De uitspraak van de rechter maakt duidelijk dat nu ook de rechtbank zich uitspreekt over praktijken die ongepast zijn in het licht van vertrouwen kunnen hebben in de financiële sector, en de trustsector in het bijzonder. De rechtbank ziet in negen van de tien zaken die voorgelegd zijn, dat er alleen maar met schijnconstructies is gewerkt, waarmee onder meer fiscale fraude, corruptie en witwassen werd gefaciliteerd. Waarbij de directie van het trustkantoor gezien moet worden als leidinggevers van een criminele organisatie.

De rechtbank vindt dat de directeuren, door hun strafbare handelswijze, schade hebben toegebracht aan het vertrouwen in de financiële sector. Van de trustsector wordt verwacht dat niet alleen aan formele verplichtingen wordt voldaan, zoals door de wet letterlijk wordt gevraagd. Maar dat de mensen die er werken er ook voor zorgen dat in de geest van de wet, de sector verschoond blijft van misbruik van structuren.  De rechtbank verwijt de veroordeelden dat zij “schade hebben toegebracht aan het vertrouwen in de financiële sector”. Kortom ze waren niet bepaald een aanwinst, het zal je maar gezegd worden. Wie volgt?

Lees het volledige artikel ‘Celstraffen voor bestuurder en eigenaar Amsterdams trustkantoor’.

Bron: www.rechtspraak.nl

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Martin Vente

Gerelateerde informatie

Leergang Compliance Officer 2020

Leergang Compliance Officer 2020

In deze verkorte leergang krijgt u inzicht in het functioneren van de compliancefunctie, het beheersen van compliancerisico‛s en het op adequate wijze behandelen van compliancevraagstukken.

Leergang Compliance Professional 2020

Leergang Compliance Professional 2020

Dé beroepsopleiding voor de compliance professional.

Leergang Compliance Professional 2020

Leergang Compliance Professional 2020

Dé beroepsopleiding voor de compliance professional.

Send this to a friend