< p>

AFM: ‘Onvoldoende motivatie financiële sector om te veranderen’

14 april 2015

Tijdens de presentatie van het AFM-jaarverslag 2014 zei bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven dat de financiële sector alle zeilen bij moet zetten om te voldoen aan alle nieuwe wet- en regelgeving en dat de sector worstelt met het veranderen van gedrag en cultuur. De noodzakelijke aanpassingen om het vertrouwen van de consument terug te winnen worden nu met druk van buitenaf doorgevoerd. Volgens Van Vroonhoven moet dit veel meer vanuit de sector zelf komen.

De AFM concludeert dat er wel degelijk vooruitgang is geboekt op onderwerpen waar de AFM op toeziet en onderzoek naar doet. Op onderwerpen waar geen onderzoek naar wordt gedaan, is bij banken en verzekeraars echter geen verbetering gezien. Dit impliceert een gebrek aan intrinsieke motivatie om het gedrag en de cultuur binnen banken en verzekeraars te verbeteren.

Van Vroonhoven benadrukt dat de sector zich bewust moet zijn van haar maatschappelijke rol. Door lage rentes nemen professionele partijen meer risico. Van Vroonhoven stelt dat met meer risico, meer verantwoordelijkheid komt om deze risico’s inzichtelijk te maken en om te kijken of deze acceptabel zijn voor de klant: ‘Het is nodig dat ondernemingen het vertrouwen terugwinnen, juist in deze tijden met nieuwe risico’s. Leg klanten uit wat de risico’s van een product zijn en benoem daarbij ook de negatieve scenario’s.’

Ook doet Van Vroonhoven een beroep op de verantwoordelijkheid van de consument. Deze moet volgens haar zich meer verdiepen in de producten en/of diensten die zij van financiële ondernemingen afneemt.

De AFM reflecteert ook op onjuistheden die zich binnen de eigen organisatie afspelen. Onderwerpen als compliance, nevenfuncties en integriteit zijn ironisch genoeg regelmatig in de publiciteit geweest. De AFM betreurt dit en hoopt op korte termijn weer te kunnen beschikken over een voltallige en vernieuwde raad.

Bron: AFM

Gerelateerde informatie

Leergang Compliance Officer Pro 2022

Leergang Compliance Officer Pro 2022

De Leergang Compliance Officer Pro is het vervolg op de Leergang Compliance Officer (vanaf 1-1-2020), hierin wordt u opgeleid tot Compliance Professional.

Leergang Compliance Professional 2022 – Meerdaagse modules

Leergang Compliance Professional 2022 – Meerdaagse modules

Dé beroepsopleiding voor de compliance professional.

Informatieavond Leergang Compliance Officer/ Professional

Informatieavond Leergang Compliance Officer/ Professional

Informatieavond Leergang Compliance Officer/Professional

Send this to a friend